Таен указ на Обама разширява присъствието на САЩ в Афганистан
Секция: СВЯТ
22 Ноември 2014 10:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Таен указ на Обама разширява присъствието на САЩ в Афганистан

/КРОСС/ Преди няколко седмици президентът на САЩ Барак Обама е подписал тайна заповед, която позволява на Пентагона да продължи активно да използва американската армията в Афганистан, съобщава The New York Times.
„Указът на Обама ще позволи провеждането на операции срещу движението „Талибани" и други групировки, които представляват заплаха за американските и афганистанските военнослужещи. Документът също така разрешава използването на американски изтребители, бомбардировачи и безпилотни самолети за подпомагане на операциите на армията на Афганистан", пише изданието. Това решение осигурява на американските военни, които ще останат в Афганистан, директна роля в сраженията.
По-рано ръководителят на Белия дом заяви, че американските войски, които остават в Афганистан, ще бъдат използвани само за борба с "останки" от групата "Ал Кайда" и обучение, консултиране и помощ на местните сили за сигурност. Новото решение обаче позволява на американските сили да извършват операции срещу талибаните и други бунтовнически групи, представляващи заплаха за американските военни или за афганистанското правителство.
Изданието не пояснява дали новото решение означава увеличаване на броя на американските военни, които ще останат в Афганистан идната година.