Тютюнопрозивеодители пласират на черния пазар
Секция: ИКОНОМИКА
22 Ноември 2014 10:55
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Тютюнопрозивеодители пласират на черния пазар

София /КРОСС/ Все повече тютюнопроизводители се изкушават да продават реколтата си нелегално заради по-високата цена, която получават. Това обаче е незаконно и производител от Гоцеделчевско вече беше арестуван за 24 часа заради контрабандно предлагане на тютюн.
Производителите от региона признават, че са принудени да търгуват с продукцията си на черно, заради ниската изкупна цена, която получават от фирмите, с които са сключили договор. По-смелите от тях са намерили дори начини как да произвеждат цигари и да ги изнасят в насипно състояние в Гърция.
Според закона пласирането на тютюн по този начин се смята за престъпление и земеделецът може да получи ефективно наказание.
И тази година фирмите-изкупвачи ще оценят килограм тютюн на не повече от 6 лева. Според производителите реалната му цена е около 9 лв. Те се чувстват ограбени и незащитени и затова обмислят протести.
Ако държавата не се намеси и не упражни контрол върху фирмите с лиценз за изкупуване на тютюн, земеделците от Гоцеделчевско се заканват да блокират пътя за Гърция, съобщава ТВ7.