Искров приел офертата на Борисов, май ще ходи в Черноморската банка
Секция: БЪЛГАРИЯ
23 Ноември 2014 09:22
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Искров приел офертата на Борисов, май ще ходи в Черноморската банка

София /КРОСС/ Управителят на БНБ Иван Искров май е приел офертата на премиера Бойко Борисов да представлява държавата в Черноморската банка за търговия и развитие, научи "24 часа". Миналата седмица гуверньорът и премиерът разговаряха половин час в МС, а след това са провели два телефонни разговора.
Най-вероятната дата за оставката е около 6- 8 декември. Дотогава ще е започнало изплащането на гарантираните депозити в затворената КТБ. Самият Искров заяви пред депутатите от бюджетната комисия в парламента, че е "човек с чувство за чест и достойнство и ще си подаде оставката, когато заедно решим случая КТБ".
Все още не са изчистени поне три проблема около рокадите на върха на БНБ. Първият идва от това, че предсрочно прекратяване на 6-годишния мандат на Искров, който изтича през 2015 г., трябва да направи парламентът, като или поиска, или приеме подадена оставка. И за двата варианта обаче законът за БНБ дава правото за предсрочно прекратяване само в три случая: ако той не отговаря на професионални критерии, ако е във фактическа невъзможност да изпълнява задълженията си над 6 месеца или ако е признат за виновен за съществено нарушение. До този момент нито едно от условията не е налице.
Затова ГЕРБ поставят акцент върху това, че оставката трябва да е морален акт. Тъй като такова понятие в закона няма, е възможно да се внесе бърза поправка в него, която да добави и друго основание за предсрочно отстраняване.
Брюксел обаче не гледа с добро око на конюнктурни промени в банкови закони. Освен това от датата на членството ни в ЕС всеки управител с предсрочно прекратен мандат има право да отнесе казуса до Съда на Европейските общности. Твърди се, че при последния си разговор Искров и Борисов се разбрали и двете страни да нямат съдебни претенции.
Вторият проблем е, че предишният кабинет вече избра български представител в Черноморската банка - бившия главен секретар на МС Нина Ставрева. Мандатът ѝ започва да тече от средата на декември. Запознати твърдят, че "емисари" от кабинета настойчиво я помолили да се оттегли, за да не излезе, че ревизията на назначението ѝ е политическа чистка.
Третата питанка е свързана с избора на наследник на Искров. В закона за БНБ пише, че изборът на нов член на УС става не по-рано от 3 месеца и не по-късно от два след края на мандата. Ако има предсрочно овакантяване на пост, правомощията трябва да се прекратят до три месеца от датата на подаването на заявлението, а новото назначение да стане не по-късно от два месеца от освобождаването.
В парламентарните кулоари вече се обсъжда и въпросът дали само Искров трябва да понесе отговорността заради КТБ, или трябват и други рокади в УС на БНБ. Осведомени твърдят, че засега няма да има други подменени членове на УС, защото силни сътресения в БНБ, без да е решен напълно казусът КТБ, можели да отпушат нова банкова нестабилност.
В НС текат и неофициални разговори за избора на нов управител. Все още нямало твърда кандидатура, споменават се отново "дежурните заподозрени" - Светослав Гаврийски, Калин Христов, проф. Валери Димитров.