Храм-паметникът "Св. Александър Невски" празнува
Секция: ЛЮБОПИТНО
23 Ноември 2014 09:39
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Храм-паметникът "Св. Александър Невски" празнува

София /КРОСС/ Православната църква чества Свети благоверен княз Александър Невски. Името Александър означава защитник на мъжете, но също така и защитник, воин на вярата. Това значение води началото си от св. Александър
Невски, който е роден през 1220 г. в Русия и е бил княз на Новгородската област. Историята разказва, че княз Александър защитавал храбро града си от нашествието на шведския крал, като се уповавал на Бога да му помогне в битката. Двете вражески армии се сблъскали при река Нева и с Божията помощ Александър спечелил битката. Оттам идва и прозвището му Невски.
Денят на Свети Александър Невски е и празник на патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски" в София. Светецът е патрон на църквата. Храм-паметникът е най-голямата източноправославна катедрала на Балканския полуостров.
По време на Учредителното народно събрание през 1879-та година в знак на признателност към руския народ за освобождението на България Петко Каравелов предлага идеята за изграждане на храм-паметник - в знак на почит към освободителите.
На 19 февруари 1882 г. е положен основният камък. Строителството започва през 1904 г. и продължава осем години. Тържествена литургия предстои днес в храма. Тя ще бъде отслужена от Негово светейшество Патриарх Неофит.