Кънев: Политическият хаос приключва
Секция: ПОЛИТИКА
23 Ноември 2014 11:23
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Кънев: Политическият хаос приключва

София /КРОСС/ Две седмици след избора на правителство в страната вече се усеща наличието му. България излиза от период на двегодишен политически хаос - нещо, което възпираше инициативата на хората. Сега в икономическите статистики се отбелязва известно оживление, което не се дължи на добри мерки на кабинета, но е резултат от "една лека вълна на оптимизъм в хората и особено в малкия бизнес, че този хаос най-сетне свършва", каза пред БНТ председателят на ДСБ и съпредседател на Реформаторския блок Радан Кънев.
В четирипартийното парламентарно мнозинство е много трудно и тепърва ще трябва да се учим на такт, на преговори, психология, защото степента на неразбиране между партньорите, на непознаване, на чисто психологически несъответствия в характерите е значителна и много работа ще трябва да се свърши, призна той в коментара си за ултиматума на Патриотичния фронт, че ще оттегли подкрепата си, ако Орхан Исмаилов бъде назначен за заместник-министър на отбраната. Кънев поясни, че това е кандидатура на военния министър Николай Ненчев, а не на Реформаторите или на партията на Корман Исмаилов - "Свобода и достойнство". Според него развръзката в тази ситуация ще е положителна. "Едно от най-важните неща, които трябва да научим в тази сложна коалиция, е да не приемаме хипотетично, че нещата няма да станат, а да вярваме, че могат да станат", отбеляза той и добави, че Блокът трябва да покаже на партньорите си, че в него протурски и етнически партии няма, че се превръща в все по-единен, все по-национален политически проект, при които се търси единство на българската нация.
На въпрос за намеренията да се осъществи съдебната реформа Радан Кънев подчерта, че "мощни икономически и политически фактори в България ще се борят до дупка, за да запазят нелегитимното, незаконно влияние върху съдебната система". Според него смела реформа в здравеопазването може да се реализира единствено от смел човек като Петър Москов, който познава системата отвътре като медик и отвън като дългогодишен политик.