Първо заседание по делото за фалита на КТБ
Секция: БЪЛГАРИЯ
24 Ноември 2014 07:57
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Първо заседание по делото за фалита на КТБ

/КРОСС/Софийският градски съд ще заседава по делото за несъстоятелност на Корпоративна търговска банка.

За съдебното заседание, което ще се проведе при закрити врати, са призовани КТБ, БНБ, СГП и Фондът за гарантиране на влоговете в банките. По делото ще заседава 6 състав на СГС. Заседанието е насрочено за 10.30 часа.

Очаква се обаче то да не тръгне заради жалбата във Върховния административен съд от мажоритарния собственик на капитала на банката Цветан Василев.

Това не спира насроченото за 4 декември начало на плащане на гарантираните депозити в КТБ.

Днес страните в процеса ще бъдат уведомени, че производството временно ще бъде спряно, заради жалби във Върховния административен съд срещу отнетия лиценз на банката.

Още в четвъртък стана ясно, че делото за фалита на КТБ ще бъде замразено за неопределено време, заради жалбите на фирма "Бромак" и на вложителя Орлин Кунев срещу решението на БНБ да отнеме лиценза.

Днес в съдебната зала съдия Иво Дачев ще уведоми участниците в производството по несъстоятелност за жалбите. Това са квесторите на КТБ, Фондът за гарантиране на влоговете и БНБ. По тяхно искане съдът конституира и двамата най-големи акционери в КТБ - фирма "Бромак" и компанията, свързвана с Оманския фонд.

Спирането на делото за фалита ще продължи до приключване на административния спор между Цветан Василев, Орлин Кунев и БНБ. По него трябва да се произнесат първо 3-членен, а след това и 5-членен състав. Продължителността на съдебните процедури и във Върховния касационен съд, и в Софийския градски съд няма да се отрази на изплащането на гарантираните от закона влогове на физически и юридически лица.

До производството по несъстоятелност на КТБ се стигна, след като на 6 ноември БНБ отне лиценза на банката. Отрицателният капитал на КТБ е над 3,7 млрд. лева и тя не отговаря на капиталовите изисквания. Още на следващия ден в СГС беше внесено от БНБ искането за откриване на производство по несъстоятелност на КТБ.

Междувременно Фондът за гарантиране на влоговете трябва да обяви днес банките, които ще изплащат гарантираните депозити в КТБ. От ръководството на фонда обявиха в аванс, че 9 банки ще изплащат, като те са избирани така, че да са с много клонове и да се избегнат струпванията на хора, които искат да си вземат парите.

Изплащането започва на 4 декември, като за първото прехвърляне на сума от изплащащата банка към друга няма да се плаща такса.