Злато за Станимира Петрова на Световното по бокс (обновена)
Секция: СПОРТ
24 Ноември 2014 09:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Злато за Станимира Петрова на Световното по бокс (обновена)

/КРОСС/Станимира Петрова грабна златния медал в категория до 54 килограма на Световното първенство по бокс за жени, което се провежда в южнокорейския град Джеджу.

В спора за първото място българката се изправи срещу европейската шампионка от Букурещ за 2014 г. Марция Давиде от Италия. По-рано Станимира победи по точки с 2:1 съдийски гласа и рускинята Елена Савелиева.

Президентът на Българската федерация по бокс (БФБ) Красимир Инински определи успеха на Станимира Петрова за голямата изненада на световното. Родената в Асеновград състезателка спечели златния медал в категория до 54 кг след победа срещу европейската шампионка Марция Давиде в Джеджу.

"Станимира Петрова постигна изключителен успех не само за българския бокс, но и за целия ни спорт. Тя е нашата гордост", каза Инински.

Президентът на федерацията поздрави състезателката за начина, по който е провела мача си за титлата. "Нашето момиче игра много разумно, спазваше дистанция и нанасяше удари в точния момент. Тя напълно обезличи европейската шампионка."

Инински допълни: "Станимира е голямата изненада на световното, но успехът ѝ дойде напълно заслужено. Той е плод на усилията и добрата работа на целия щаб, за което искам да поздравя и треньора Павел Сяров, и всички хора, които помагаха. Когато има работа в екип, успехите идват", допълни Инински.

23-годишната Петрова участва за първи път на световно първенство. Тя тренира бокс едва от 2012 г., като преди това е била състезателка по таекуондо-ITF.

Той заяви, че и другите българки са заслужавали да стигнат до медалите на световното. Стойка Петрова (51 кг) и Деница Елисеева (60 кг) отпаднаха в четвъртфиналите и завършиха на петото място в своите категории, а Светлана Каменова (57 кг) загуби в осминафиналите.

"Съжалявам за Стойка, която получи предупреждение от съдията в самия край на четвъртфиналния си мач и това ѝ коства отличието", добави Инински.