Неиздавани изпълнения на Райна Кабаиванска са събрани в нов диск
Секция: КУЛТУРА
24 Ноември 2014 12:52
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Неиздавани изпълнения на Райна Кабаиванска са събрани в нов диск

/КРОСС/Неиздавани изпълнения на Райна Кабаиванска са събрани в нов аудиодиск, премиерата е преди юбилейния галаконцерт за 80-годишнината на примата на 18 декември в зала 1 на НДК, съобщават организаторите. Дискът Raina Kabaivanska Rarities (Райна Кабаиванска - рядко изпълнявани арии), е издание на НБУ, където от 2001 г. тя води майсторски класове, през 2002 г. учредява фонд за национални и международни стипендии за млади оперни певци, а от 2010 г. е член на настоятелството.

Дискът е нашата изненада за нейните почитатели, но беше и за самата Кабаиванска, казва Георги Текев, изпълнителен директор на НБУ и продуцент на честванията за годишнината на певицата. Когато съвсем наскоро научава за идеята, оперната прима има само едно условие - заглавието "Райна Кабаиванска -Божествената" да бъде заменено с това, под което ще излезе дискът. В албума, който ще се разпространява в цял свят, са нейни изключителни изпълнения от петте десетилетия световна кариера, малко познати дори на най-верните й почитатели.

Другата изненада за публиката са впечатляващи фотографии на Райна Кабаиванска от съвместната й работа с едни от най-големите артисти на епохата - Калас, Караян, Павароти, Доминго, Карерас, които могат да се видят от 26 ноември до 10 декември на Моста на влюбените при НДК. Снимките са част от 80-те нейни артфотоса в новата изложба по случай юбилея след огромния интерес към първата - "Райна Кабаиванска - роли и костюми" през октомври. Снимките - от знакови моменти от кариерата на певицата, са предоставени от Метрополитън опера, Ковънт гардън, Ла Скала, Римската опера, Театро Реал, Софийската опера и други театри. Специално внимание е отделено на дебютите на Кабаиванска в периода 2000-2014 г. в "Човешкият глас", "Жената в мрака", "Диалози на кармелитките", "Дама пика", "Скуола ди гуида". Представена е и ранната й кариера с дебютите в Миланската скала ("Беатриче ди Тенда"), Ковънт гардън ("Отело"), Метрополитън ("Фалстаф"). За пръв път се показват сцени от постановките "Бохеми" и "Вертер" със стипендианти на фонда "Райна Кабаиванска" в НБУ, играни в Софийската опера и Театро Комунале, Модена.

Кулминацията в Юбилейната година на Райна Кабаиванска е благотворителният галаконцерт на 18 декември в НДК. В него примата ще участва заедно с 13 от най-изявените си ученици със световна кариера.

От понеделник са в продажба допълнителни билети за най-верните почитатели на Кабаиванска. Средствата са за стипендии за млади оперни таланти. Събитията в чест на юбилея на Райна Кабаиванска са организиран от НБУ под патронажа на президента Росен Плевнелиев, с партньорството на Столичната община, Софийската опера и балет и НДК и с подкрепата на фондацията "Америка за България" и спонсори.