Специализираното звено за борба с корупцията привлече като обвиняем кмета на Неделино
Секция: БЪЛГАРИЯ
24 Ноември 2014 16:19
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Специализираното звено за борба с корупцията привлече като обвиняем кмета на Неделино

/КРОСС/ Кметът на община Неделино Стоян Беширов е привлечен като обвиняем от Специализираното звено за борба с корупцията в Софийска градска прокуратура.

Беширов е обвинен за това, че в периода от 1 януари 2012 г. до 24 октомври 2014 г., при условията на продължавано престъпление, не е изпълнил и е нарушил служебните си задължения, произтичащи от Закона за обществените поръчки, с което е ощетил общинския бюджет с 902 465 лв. (престъпление по чл. 282, ал. 2, пр. 1 и пр. 2 във вр. с чл. 282, ал. 1, пр. 1 и 2 във вр. с чл. 20, ал. 2 и чл. 26, ал. 1 от НК).

Четири са обществените поръчки, които са причинили имуществени и неимуществени вреди на община Неделино от страна на кмета Стоян Беширов, посочва пресцентърът на прокураурата:

Обществена поръчка „Подобряване на социалната инфраструктура чрез извършване на строително-ремонтни работи в Детска градина ОДЗ № 1 в гр. Неделино, като настъпилите вредни последици за Община гр. Неделино от имуществен характер са в размер на 36 831 лева;

Обществена поръчка „Аварийно-възстановителни дейност и изграждане на нов бент към водоснабдителен комплекс „Крайна", Община гр. Неделино", като настъпилите вредни последици за Община гр. Неделино от имуществен характер са в размер на 743 449 лева.

Обществена поръчка „Неотложни аварийни работи по почистване от свлечени земни маси в резултат на активизирало се свлачище на ул. „Напредък" гр. Неделино, до „трафопост", като настъпилите вредни последици за Община гр. Неделино от имуществен характер са в размер на 70 185 лева.

Обществена поръчка „Аварийни работи за укрепване на активен свлачищен участък с. Тънка Бара, Община Неделено, като настъпилите вредни последици за Община гр. Неделино от имуществен характер са в размер на 52 хил. лева.

И в четирите случая действията на Беширов са облагодетелствали трети лица.
Мярката за неотклонение на Беширов е в размер на 10 хил. лева.

Прокуратурата ще поиска отстраняването на кмета от заеманата от него длъжност.