САЩ няма да признаят договора между Русия и Абхазия
Секция: Русия
25 Ноември 2014 15:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
САЩ няма да признаят договора между Русия и Абхазия

/КРОСС/ Посланикът на САЩ в Грузия Ричард Норлънд заяви, че Съединените щати няма да признаят договора за съюзничество между Русия и Абхазия, предаде «Грузия-online».

Това Норланд съобщи на срещата с министъра на външните работи на Грузия Тамара Беручашвили. По думите на американския посланик, по време на срещата Беручашвили представила «изчерпателна информация» за споразумението, която той по-късно ще предаде на централното ръководство на САЩ. «Но преди това ще кажа, че САЩ няма да признаят нито един от договорите, подписани с Абхазия», поясни американският дипломат.

Напомняме, че по-рано срещу руско-абхазкото споразумение се изказа генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, главата на дипломацията на ЕС Федерика Могерини и президентът на Грузия Георгий Маргвелашвили. Последният заяви, че този договор «създава заплаха за стабилността на Южния Кавказ», а също «води до задънена улица онези преговори, които се водеха между Русия и Грузия по въпросите за нормализирането на отношенията», съобщи «Интерфакс».

На 24 ноември Русия и Абхазия подписаха договор за съюзничество и стратегическо партньорство.

През 2008 година дипломатическите отношения между Русия и Грузия бяха прекратени след въоръжения конфликт между Грузия и Южна Осетия. Също така, Грузия не одобри признаването на независимостта на Южна Осдетия и Абхазия от страна на Русия.