Ген. Тонев: Не трябва да се вдига потребителската такса за пенсионерите, но трябва да бъде компенсирана
Секция: Здраве
26 Ноември 2014 08:22
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ген. Тонев: Не трябва да се вдига потребителската такса за пенсионерите, но трябва да бъде компенсирана

/КРОСС/Не трябва да се вдига тази потребителска такса за пенсионерите, но трябва да се намери начин да бъде компенсирана. Да се увеличи таксата на останалите - това също не е изход.

Това каза пред БНР ген. Стоян Тонев в коментар на здравеопазването на пенсионерите. Той посочи, че в повечето страни от Европа има улеснение за възрастните хора.

Да не говорим, че има страни, в които то е поето от държавата или здравните каси. Не е ясно дали едно популистко решение е за сметка основно на здравните звена, допълни Тонев. 

Преди началото на конференцията "Пациентът в центъра на системата", посветена на приоритетите в здравеопзването, бившият директор на ВМА, сега депутат от ГЕРБ, коментира и графика, който си поставя здравният министър Петър Москов и който включва електронна здравна карта, основният пакет дейности, който да поеме Касата, и онези, които да поемат здравните фондове, договорите с болниците и т.н.

Такъв график се приема, преди да е приет бюджетът. Той трябва да е коригиран спрямо възможностите на бюджета. По един такъв график се поставят срокове, които биха били основа на разговорите с другите субекти - БЛС, пациентски организации. Проблемът е за сметка на какво и на кого да стане реформата. Най-важен е пациентът, неговите изисквания и до каква степен финасовите ресурси, които може да осигури държавата, са важни за пациента. Пациентът трябва да контролира и парите, които вървят с него. Стои и въпросът за ефективното използване на парите за зраве и контролният орган трябва да е Касата. На НЗОК трябва да се прехвърлят една част от контролните функции на одита и на министерството. Но това влиза и в приоритетите на здравния министър.

По отношение на иеята да се сливат болници на регионален принцип, ген. Тонев каза, че проблемът в това обединяване е то да не доведе до още по-голям разход на системата.

Електронната здравна карта ще позволи и министерството, и Касата, а и самите болници да получават пряк информационен поток, който във всеки момент да показва къде е болният, какво е направено и колко струва. Разбира се, че има дублиране на дейности, а те водят до заплащане на една и съща безсмислена услуга. Основният проблем е липсата на координация, въпросът е повече организационен, посочи той.