Генджев: Джамията "Абу Башар" е свърталище
Секция: БЪЛГАРИЯ
26 Ноември 2014 08:34
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Генджев: Джамията "Абу Башар" е свърталище

София /КРОСС/ ДАНС проведе мащабна акция в няколко български града, сред които и Пазарджик, в търсене на терористи от „Ислямска държава" у нас. Хората в джамията "Абу Бекир" са били обискирани. Задържан е и имамът Ахмед Муса Ахмед. От прокуратурата обясниха, че се води разследване срещу няколко души за това, че са пропагандирали война и са проповядвали радикални ислямски идеологии.
Екип на Нова телевизия се срещна с мюсюлмани от Пазарджик, които обясниха, че те живеят мирно в България и спазват както нашите, така и ислямските закони. Те отрекоха да участват в терористичната организация. По думите им председателят на Висшия мюсюлмански духовен съвет Недим Генджев е неверник, който „разваля главите на всички мюсюлмани".
"Това е малка група в Пазарджик, които са обсебили имотите на изповеданието в този град и са превърнали тази джамия в едно свърталище. Хилядите мюсюлмани в Пазарджик са много свестни и трудолюбиви хора", заяви от своя страна Недим Генджиев.
"Те казват така - ние не обичаме друговерците. Това означава, че с тях трябва да се занимаваме по друг начин и това е опасността", коментира Генджиев.
"Ислямска държава" не приема кой да е в своите редици. Те приемат с препоръка, която се дава от доверено лице по места. Ако няма такова, има тестове. Проблемът е, че има хора в социалните мрежи, които пускат клипове и е очевидно, че такива има и в България. Явно органите са хванали подобно нещо", коментира арабистът Владимир Чуков.
"Проблемът е колкото религиозен, толкова и социален, защото тези организации не работят в турските села, а в големите ромски махали, където хората са безработни и бедни. Идват с пари и купуват определени лица", обясни Недим Генджев.