КНСБ няма да подкрепи бюджета за догодина
Секция: БЪЛГАРИЯ
26 Ноември 2014 11:48
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
КНСБ няма да подкрепи бюджета за догодина

София /КРОСС/ КНСБ няма да подкрепи бюджета за догодина, ако промените в осигурителната система не са обвързани с размразяване на доходите и финансирането на реформите, заяви президентът на синдиката Пламен Димитров, въпреки намерението на вицепремиера Ивайло Калфин да предложи по-плавно нарастване на пенсионната възраст за трета категория труд от догодина.
"Между другото, аз очаквам среща и с министър-председателя. Надявам се, че до края на седмицата ще има възможност да се проведе, за да можем да чуем общите намерения - както на лидер на правителството и на партията, която го води, така и на финансовия министър. Надявам се, че до края на седмицата ще имам възможност това да се случи и с двамата.
Нашите основни очаквания в бюджет 2015 са известни - ние искаме да видим размразяване на доходите, ясна визия за това как индустрията на България ще бъде стимулирана, как основните реформи в образованието, здравеопазването и в пенсионната система ще бъдат финансирани - и в зависимост от това как се виждат в бюджета, ще определим нашето решение към него", коментира Димитров.
Според източник на БНР проектът на бюджет за следващата година ще бъде обсъден от социалните партньори в петък. Синдикатите и работодателите очакват днес да получат проекта, за да се запознаят с него и да оформят становищата си. Правителството възнамерява с корекция на тригодишната бюджетна прогноза до 2017-а година да намали темпа, с който ще нараства минималната заплата, или да я замрази. Освен това се очаква да бъде ограничено планираното увеличаване на максималния осигурителен доход.