Бизнесът: Единният орган за управление на подземните богатства трябва да остане в министерството
Секция: ИКОНОМИКА
27 Ноември 2014 16:52
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Бизнесът: Единният орган за управление на подземните богатства трябва да остане в министерството

/КРОСС/ Министърът на енергетиката Теменужка Петкова обсъди състоянието на минния сектор с представители на Българската минно-геоложка камара. 

Разговорът е част от поредицата срещи с професионалисти от различни сектори в енергетиката, чиято цел е детайлната картина на проблемите в сектора.

Представителите на камарата са единодушни за запазването на Единния орган за управление на подземните богатства в рамките на ресорното министерство. „В продължение на 15 години се борим активно това да се случи и настояваме да остане така", посочи председателят на Управителния съвет на камарата Лъчезар Цоцорков.

В отговор министър Петкова заяви, че това съвпада с нейната визия за развитието на отрасъла. „Това е необходимо, за да бъде секторът предвидим и устойчив", каза тя.

Аргумент за подобно решение е и европейската практика, според която разрешенията, концесиите и контролът върху използването на всички подземни богатства са на едно място. В България промяна в тази посока бе направена през 2010 г., когато управлението на подземните богатства, разпокъсано в четири различни ведомства, бе съсредоточено в рамките на тогавашното Министерство на икономиката, енергетиката и туризма.

Държавата може да разчита на целия експертен потенциал на камарата при формиране и отстояване на политиките в минния сектор, стана ясно още по време на срещата.

По думите на министър Петкова това сътрудничество би било особено полезно, за да се взимат решения в интерес на целия бранш. „Особено ценя диалога с вас и ще разчитам на доброто ни сътрудничество в интерес на минната индустрия, енергетиката и обществото като цяло", посочи министър Петкова.

Представителите на минния сектор и държавата се обединиха около становището, че е необходимо скорошно приемане на Национална стратегия за устойчиво развитие на минната индустрия в България, която ще даде дългосрочна визия на политиките за подкрепа на бизнеса в този сектор.