Депутат от Европарламента: ЕС няма собствена външна политика, всичко решават САЩ
Секция: Интервюта
03 Декември 2014 07:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Депутат от Европарламента: ЕС няма собствена външна политика, всичко решават САЩ

/КРОСС/ За липсата на външна политика на ЕС, за ролята на САЩ в подклаждането на кризата в Украйна и фактът, че хората вече не вярват на медиите, които коментират едностранно конфронтацията с Русия, разказа в интервю за RT вицепрезидентът на комитета на Европарламента по въпросите на външните работи Хавиер Коусо.

«Ние можем колкото си искаме да изучаваме и изследваме, но съдейки по своята работа в комисията на Европарламента по международни връзки на ЕС виждам, че на Европа и липсва собствена външна политика, а също така показва влиянието на САЩ, които омаловажават интересите на Европа и поставят на преден план собствените си геополитически интереси» - съобщи Коусо, който е наясно с «политическата кухня» на ЕС.

По думите на евродепутата, ролята на Съединените щати в подклаждането на кризата е очевидна, но това не пречи на Брюксел да се преструва, че за всичко е виновна Русия.

«По-рано видяхме как по подобие на цветните революции се извършва дестабилизиране на ситуацията в Киев. Например визитата на Джон Маккейн, президент на Международния републикански институт, който също пристигна във Венецуела и подстрекава към бунт. Или госпожа Катрин Аштън, бивш върховен представител на ЕС, която в разговор с естонския министър призна, че снайперистите са стреляли от една и съща позиция, и това доказва, че е имало незаконен опит за смяна на правителство с едни възгледи към правителство с други възгледи. Целта е Украйна да излезе от състоянието на добър съсед и да създаде сериозни проблеми дори и за ЕС», констатира Хавиер Коусо.

Американците много добре знаят за значението на Украйна като страна, през която преминават доставки на енергоносители от Русия в ЕС. И затова се стремят да развалят отношенията на Москва и Брюксел, като използват Киев.
«Украйна е стратегически център, тъй като обединява всички енергийни потоци, които доставят енергия на Европа. Дестабилизирането на обстановката в толкова важна част на света, ще доведе до все по-голяма дистанция между Русия и Европа», така вицепрезидентът на комитета на Европарламента по външните работи описа своя възглед за ситуацията около Украйна .

Коусо сподели, че ръководителите на Евросъюза « не показват никакво желание да поддържат добри съседски отношения, макар че, очевидно за ЕС ще е добре да запази добри отношения с друга европейска страна, защото Русия, несъмнено е европейска страна».

Конфронтацията между ЕС и РФ е изгодна само за САЩ, които се опитват с чужда помощ «да отстранят Русия от Европа», добави той.
«Естествено, че Русия се интересува повече от Азия, отколкото от нашата страна» - недоумява испанският евродепутат.
Ако висшестоящите в ЕС нямат лично мнение по въпроса за кризата в Украйна и го заменят с инструкции от САЩ, то обикновените жители на Евросъюза все по-малко вярват на медиите, правят си собствени изводи от случилото се. За това им помага и канал RT.

«Вече съществуват данни, които показват понижено ниво на доверие към това, в което сме вярвали преди. Ние виждаме в моята страна - Испания, как хората излизат да протестират, как вече не вярват в това, което им говорят големите предприятия. Вашият пример доказва точно това. RT на испански и английски език е лидер в областта на информационните предавания, защото гражданите все повече искат да сравняват информацията, а не да зависят от една гледна точка, която много често е изградена в съответствие с позициите на САЩ или ЕС», каза в заключение Хавиер Коусо.

Напомняме, че по-рано властите на Великобритания започнаха да притискат RT, само за две седмици след неговото излъчване в страната. Маргарита Симонян назова действията на Лондон «тяхна всеизвестна демокрация».