Да спасим уникалната църква в Чуковец, призовава гражданско сдружение
Секция: КУЛТУРА
05 Декември 2014 14:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Да спасим уникалната църква в Чуковец, призовава гражданско сдружение

/КРОСС/ Състоянието на средновековните стенописи в църквата в радомирското село Чуковец изисква спешни консервационни и реставрационни действия, съобщава Гражданското сдружение „Епископ Йосип Щросмайер".

Църквата е уникална част от българското културно и историческо наследство. Стенописната украса на се състои от два живописни слоя: първи, нанесен през Средновековието, и втори - през Възраждането. Средновековни стенописи с открояващо се по-добро качество на изпълнение са разкрити единствено в апсидата, запазени са изображения на Великите църковни отци - Св. Йоан Златоуст, Св. Яков, Св. Григорий и Св. Василий, и две сцени от страстите Христови. Малък стенописен фрагмент от същата епоха се забелязва и в проскомидийната ниша. Стенописите са дело на Рилската иконописна школа.

Местната власт прави всичко възможно, за да се извърши пълна реставрация на храма. До момента са изградени нов покрив и навес на храма, като предстои и реставрация на стенописите и вътрешността на църквата.

Възникнала и оцеляла през Средновековието, разширена и преустроена през Възраждането, църквата е функционирала през целия период на многовековното си съществуване. Храмът е вписан в регистъра на паметниците на културата.

Гражданско сдружение „Епископ Йосип Щросмайер" изразява своята признателност и подкрепа към усилията, които полагат отец Александър Стоев, кметският наместник на с. Чуковец Георги Тренчев и кмета на община Радомир Пламен Алексиев и отбелязва необходимостта от помощта на още родолюбиви българи и организации, за да бъде този паметник на българската духовност и култура изцяло реставриран.