80% от младите вярват, че любовта е по-важна от парите
Секция: ЛЮБОПИТНО
09 Декември 2014 14:57
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
80% от младите вярват, че любовта е по-важна от парите

/КРОСС/Повечето млади двойки до 35 г. в България вярват, че любовта е „по-важна от парите и всичко друго", показват резултатите от проучването „Съвременните двама" за ценностните нагласи на двойките в България.

Според 84% от младите двойки без деца и 78% от тези с деца любовта е по-важна от парите и всичко друго. По-голямата част от партньорите с деца (84%) възприемат любовта като дълбоко приятелство. Освен това над 85% мислят, че днес е нормално да имаш дете без да имаш партньор.

Данните сочат, че голямото мнозинство от младите без деца до 35 години (86%) не са встъпвали в брак. Същото важи за малко над една трета (35%) от двойките с деца. Делът на тези, които имат брак с партньора си, се не се променя значително според това дали двойката е от София (25%) или страната (22%). За повечето от младите до 35 години (55%) настоящата им връзка е първа или втора в живота им.

Проучването показва, че 30% от хората до 35 години без деца не отдават първостепенно значение на сексуалните отношения в една връзка. На същата позиция са 84% от тези с деца. Преобладаващата част от партньорите без деца (82%) и тези с деца (79%) споделят, че са удовлетворени от сексуалния си живот.

Данните от изследването разкриват също, че по-малко от половината от двойките без деца (57%) и с деца (42%) определят себе си като ревниви. На въпроса как биха постъпили, ако знаят, че партньорът им изневерява 57% от младите без деца отговарят, че ще напуснат партньора си. На тази стъпка са склонни само 35% от хората с деца. Последните изразяват и два пъти по-голяма склонност да разговарят и евентуално да простят изневяра (30%) в сравнение с тези без деца (15%).

Наблюдава се разлика и в начина, по който очакват да реагират при изневяра анкетираните в София и в страната. Значително по-нисък е делът на софиянци, които са категорични, че биха напуснали своя партньор при изневяра (36%), в сравнение с жителите на страната (56%). Младите хора до 35 години са почти единодушни, че когато една връзка не върви е по-добре двамата да се разделят - този възглед се приема от 88% от двойките с деца и 87% от тези без деца.

„Динамичните обществени и икономически промени, които настъпиха в България през последните две-три десетилетия се отразиха върху ценностната система и начина на мислене на съвременните млади българи. Въпреки спада в сключените бракове, любовта продължава да е водеща ценност. В същото време младите, особено тези, които живеят в столицата и големите градове, започват да имат все по-либерално и гъвкаво отношение към връзките, брака, секса и изневярата," каза Катерина Бонева - старши изследовател в агенция за маркетингови проучвания Ноема.

Проучването „Съвременните двама" е проведено чрез дълбочинно интервю и количествено изследване с пряко лично интервю в дома. Анкетирани са 666 души над 18 години в цялата страна, които са декларирали, че в момента на изследването имат постоянен партньор, независимо дали живеят или не с него в общо жилище. В изследването е участвал само единият партньор от двойка.