Калин Калпакчиев: В трима съдии от СГС има концентрация на дела от висок обществен интерес
Секция: БЪЛГАРИЯ
12 Декември 2014 08:06
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Калин Калпакчиев: В трима съдии от СГС има концентрация на дела от висок обществен интерес

/КРОСС/ Висшият съдебен съвет трябва да действа под натиск, за да поема отговорност и да върши работата си, заяви членът на Съвета Калин Калпакчиев в интервю за BTV.

Подобно на съдия Весислава Иванова от Софийския градски съд, и той потвърди, че много от проблемите в съдебната система през последните години не са решавани навреме - случайното разпределение, съмненията за корупция и конфликт на интереси. „С основание съдии, които вършат съвестно работата си, искат да се разграничат. Със сигурност има съдии, които не си вършат работата", посочи Калин Калпакчиев.

Той отбеляза, че ВСС е започнал проверки по сигнали за нередности след забележката на френския посланик в София за „гнилите ябълки" в българската съдебна система.

Повод за това бе оплакването на френски инвеститор, че компанията му е превзета посредством схема с участието на съдия, синдик и охранителна фирма. „При скандал с международен привкус изглежда, че ВСС се раздвижи. ВСС трябва да даде справедлива оценка - ако съдията е несправедливо нападнат, да бъде защитен, ако е сгрешил, да бъде наказан", подчерта Калин Калпакчиев.

Проблемите, които постави френският посланик, са известни и на българското общество, и на ВСС. Но така или иначе следващата седмица трябва да има резултати от проверката в съвета, обясни членът на съвета. Съдия Ченалова представи пред Етичната комисия на ВСС своето формирано убеждение по факти от делото, които тепърва ще се установяват. Още в хода на изслушването стана ясно, че тя не излага добросъвестно фактите, като този с назначаването на синдика Панайот Велков и по други дела, обясни магистратът.
Общественият натиск е налице и това дава шанс на ВСС да преразгледа начина, по който действа, посочи Калпакчиев.

„Докладът на Инспектората на ВСС е установил, че в трима съдии от СГС наистина има концентрация на дела от голям обществен интерес", заяви Калпакчиев без да назове имена.

Калпакчиев подкрепи колегите си, които поискаха оставката на председателя на СГС Владимира Янева.