Похитител взе заложници в Сидни. Има съмнения за терористична атака
Секция: СВЯТ
15 Декември 2014 07:58
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Похитител взе заложници в Сидни. Има съмнения за терористична атака

/КРОСС/Похитител държи заложници в кафене в центъра на австралийския град Сидни. Засега няма данни за пострадали хора. Не се знае какъв е броят на заложниците, но в заведението работят десетина души, а по това време на деня там обикновено има между 10 и 20 посетители.

Телевизионни кадри показаха двама души да държат черен флаг с надпис на арабски език от вътрешната страна на витрината на заведението. Флагът обаче, не е този, който се използва от радикалната групировка "Ислямска държава".

Все още не е установен контакт с похитителя, който е само един, обяви началникът на полицията в австралийския щат Нов Южен Уелс Андрю Шипионе: Мога да потвърдя, че става дума за въоръжено лице, което държи все още неуточнен брой заложници. Искам да разсея опасенията за свързани с този случай инциденти в града. Полицията провери няколко сигнала за инциденти в района. Всички те се оказаха фалшиви. Във връзка с извършената евакуация ще отбележа, че полицията прави всичко възможно никой да не пострада в района на инцидента.

Районът на кафенето е отцепен. На място са десетки въоръжени полицаи. Въздушното пространство над част от Сидни е затворено, като в района кръжат полицейски хеликоптери. Не работи и близката станция на метрото. Консулството на САЩ в града, което се намира близо до заведението, бе евакуирано.

Малко преди драмата със заложниците, полицията съобщи за арест на мъж в Сидни, като част от разследване на планирани атентати в Австралия.

Премиерът на страната Тони Абът призова австралийците да запазят спокойствие: Засега не са ясни мотивите на извършителя, нито дали действията му са политически мотивирани, макар че има някои индикации за това. Основната цел на политически мотивираното насилие е да предизвика страх. Австралия е мирна и отворена страна и нищо не може да промени това обстоятелство, затова призовавам австралийците да продължат обичайните си занимания, като съобщават за налични подозрения на отворената гореща линия.

През септември Австралия, която е ангажирана в борбата срещу "Ислямска държава", увеличи нивото на опасност от терористичната заплаха. По-рано премиерът Абът съобщи, че най-малко 70 австралийци се бият на страната на джихадистите в Сирия и Ирак, подпомагани от около 100 базирани в самата Австралия свои съмишленици.