Откриха паметник на капитан Петко войвода в Сливен
Секция: БЪЛГАРИЯ
17 Декември 2014 14:18
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Откриха паметник на капитан Петко войвода в Сливен

/КРОСС/Бюст-паметник на капитан Петко войвода откриха в Сливен. Постаментът е в чест на 170 години от рождението на великия българин и се намира в района на църквата „Св. Цар Борис Михаил Покръстител".

Паметникът е дело на скулптура Николай Султанов. Стойността му е 2 000 лв., събрани чрез дарения на родолюбиви тракийци, граждани и фирми.

В символичното откриване на бюста се включиха Румен Андонов - заместник-кмет на община Сливен, Красимир Премянов - председател на Съюза на тракийските дружества у нас и Кирил Киряков - председател на Тракийско дружество „Лазар Маджаров" - Сливен. Бюстът беше осветен от отец Йоан, протойерей на храм „Св. Цар Борис Михаил Покръстител". Пред паметния знак бяха поставени венци и цветя от държавни институции, граждански организации, гости на откриването и ученици, съобщават от общинския пресцентър.

Петко войвода е български хайдутин и революционер, посветил живота си на Освобождението на тракийските българи и обединението им с България; защитник на онеправданите християни в Османската империя. По време на Руско-турската освободителна война ръководи четническа дружина и действа активно в тила на турската армия. Ръководи охраната на християнското население в Беломорието и Родопите от турските войски и башибозушките и дезертьорските формирования на английския полковник Сенклер. След Освобождението Петко Киряков /Петко войвода/ става един от вдъхновителите на Тракийската организация в България и се превръща в неин символ и патрон. Признателните потомци издигат в негова чест многобройни паметници в страната, а днес и Сливен се присъедини към тях.