Перспективите на рублата: сдържаният оптимизъм
Секция: Русия
18 Декември 2014 09:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Перспективите на рублата: сдържаният оптимизъм

/КРОСС/ Рублата се укрепва след рекорден спад. В началото на търговете в сряда, 17 декември, доларът поевтиня с повече от една рубла, а еврото - с повече от две рубли. Перспективата е радостна, но остава въпросът: какво ще стане утре с руската валута? Мненията на експертите се разминават, но те са единодушни в едно: няма фундаментални поводи за паника.

След извънредното решение на Руската централна банка (РЦБ) да увеличи основната лихва до 17% рублата показа най-сериозния спад от дефолтната 1998 г. В средата на деня доларът скочи до 80,1 рубли, а еврото струваше по-скъпо от сто. В рамките на деня скоковете на курса стигаха до 30 рубли. Вярно, вечерта обстановката малко се стабилизира и рублата компенсира част от загубите си.

Трябва да отбележим, че засега РЦБ действа вярно, може да се каже - по канон, казва анализаторът Максим Осадчи.
-РЦБ действа абсолютно вярно. Когато се задава такава мощна девалвация, трябва да й се противостои, сдържайки паричната маса, повишавайки основната лихва. Но трябва да се действа твърдо. 17% са значителни и пазарът реагира по съответен начин.

Проблемът е, че мерките на РЦБ са добри само за руските играчи, казва директорът на аналитичния департамент на инвестиционната компания „Регион" Валери Вайсберг.
-Най-вероятно, играта срещу руската рубла е свързана с действията на нерезидентите, които активно играят срещу нашата валута. Методите, които предприе РЦБ, действат за местните играчи - банките, финансовите компании, бизнеса. А за чужденците те изобщо не действат.
И все пак, дори при такава активност на „нерезидентите" изход има. РЦБ има инструменти, за да стабилизира ситуацията, убеден е водещият анализатор на агенция „Финмаркет" Андрей Лусников.
-Според мен трябва да се увеличи интервенцията. Сумите, които РЦБ предлагаше през последните седмици на пазара, явно не са в състояние да удовлетворят търсенето на валута. В случай на по-съществени интервенции, мисля, че РЦБ може напълно да спре покачването на долара и еврото, падането на рублата.

Още по-оптимистично гледат на перспективите на рублата анализаторите на компания „ВТБ Капитал". Според тях на 16 декември руската валута показа минимуми и по-нататък няма да поевтинява. „Увеличаването на основната лихва направи рублата една от най-високодоходните валути в света. Покрай това, стабилизирането на валутния пазар трябва да помогне за началото на периода на плащане на данъците", - казва се в обзорния доклад на „ВТБ Капитал".

Според оценка на анализаторите на ВТБ дори при цена на петрола сорт Urals от 40 долара за барел, справедливият курс на долара е 62 рубли. А текущия обменен курс на рублата съответства на сценария, в който котировките на петрола падат до 20-30 долара за барел. Така че в дългосрочна перспектива експертите очакват възстановяване на руската валута.
/Гласът на Русия/