Девет са потенциално опасните язовири във Варненско
Секция: БЪЛГАРИЯ
18 Декември 2014 16:11
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Девет са потенциално опасните язовири във Варненско

Варна /КРОСС/ Девет са потенциално опасните язовири на територията на област Варна. Това съобщи пред журналисти Галина Цонева, главен експерт в дирекция „Контрол" към Басейнова дирекция Черноморски район - Варна.
От началото на годината специалистите от Басейнова дирекция са извършили 285 проверки на територията на седем области - Варна, Добрич, Шумен, Търговище, Разград, Бургас и Сливен. Констатирано е, че 79 от проверените обекти са потенциално опасни, издадени са 211 предписания и са съставени два акта. Актовете са издадени заради неизпълнение на предписание и за неуведомяване по чл. 42 от Закона за водите, а именно за скъсана язовирна стена.
Във Варненска област има девет потенциално опасни язовира. Те се намират общините Провадия, Долни Чифлик, Дългопол и Аврен. В Община Провадия това са язовирите „Черковна", „Манастир" и „Снежина", в Община Долни Чифлик това са язовирите „Горен и „Долен Чифлик" и „Пчелник", в Община Дългопол потенциално опасни са язовирите „Елешница" и „Георги Трайков", а в Община Аврен има само един потенциално опасен язовир и това е „Паничката".
Цонева заяви, че основните проблеми са свързани с малките общински язовири и касаят най-вече непочистването на речните русла и стените.
„Положителното е, че на почти всички язовири основните изпускатели са в добро състояние.