Окончателното обсъждане на бюджета в НС
Секция: ПОЛИТИКА
19 Декември 2014 08:48
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Окончателното обсъждане на бюджета в НС

/КРОСС/Бюджетите на НЗОК, държавното обществено осигуряване и държавата ще бъдат разгледани на второ четене в Народното събрание.

Най-големи спорове предизвика предложението вноските за втора пенсия да могат да се правят или в НОИ, или в частен фонд.

ГЕРБ внесе текстовете между двете четения на Закона за държавното обществено осигуряване. В гласуваните от бюджетната комисия текстове се казва, че изборът ще може да се прави еднократно, но вчера премиерът Бойко Борисов обяви, че е дал указание да бъде намерен вариант, според който, дори да преместим вноските си в НОИ, след това да може да ги връщаме в частните фондове. "Хоризонт" научи, че това ще стане с нормативен акт догодина, а не сега в основния закон.

Промените за вноските за втора пенсия не могат да бъдат обосновани с числа, тъй като не се знае колко от осигурените ще поискат да преместят парите си в НОИ и да подкрепят солидарния модел и колко ще останат с индивидуални партиди в частните фондове. Освен спорната поправка, в бюджета за общественото осигуряване се очаква да се запише, че от догодина стажът за пенсиониране ще се увеличи с четири месеца, но възрастта ще остане на настоящите си нива. Минималната пенсия за стаж и възраст ще стане малко над 157 лева, а социалната 115,15 лева от 1-ви юли. Таванът на пенсиите ще достигне 910 лева, след като от средата на годината се увеличат с 1,9 на сто по швейцарското правило.

От догодина майчинството ще се изчислява на база на дохода за последните 24 месеца, а не както е досега - 18 месеца. Максималният осигурителен праг ще скочи до 2600 лева, а земеделските производители ще плащат минимум 300 лева месечно за осигуровки.

Умишленото укриване на осигуровки ще подлежи на наказателна отговорност.

Парите за здраве ще бъдат над 3 млрд. лева, а здравната вноска се запазва на 8%.

Държавният бюджет ще има дефицит от 2,5 милиарда лева, което прави три на сто от брутния вътрешен продукт. Очаква се догодина държавата да поеме нов дълг от повече от 8 милиарда лева.