ХДП иска 1,8 млн. лв. от субсидията на Реформаторския блок
Секция: ПОЛИТИКА
19 Декември 2014 11:51
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ХДП иска 1,8 млн. лв. от субсидията на Реформаторския блок

/КРОСС/ Християндемократическата партия да получи 1/7 - близо 1,8 млн. лв., от субсидията на Реформаторския блок, настоя председателят на партията Ирина Абаджиева-Репуц в интервю за BTV.

Християндемократическата партия е част от РБ. В началото на октомври партията се оплака от изолация в рамките на коалицията.

„Законът не позволява запор на субсидия. В споразумението е записано изрично, че всяка от партиите в коалицията получава част от субсидията - каква част, се предвижда с анекс. Подписаха анекс само между пет, а не между седем партии, колкото сме в коалицията на Реформаторския блок", обясни Репуц.

„Не става въпрос за борба за едни пари, а за истината за коалицията Реформаторски блок. Резултатът на парламентарните избори е с 6% повече, отколкото на изборите за Европейски парламент, когато РБ се яви във формат от пет партии", заяви Репуц, настоявайки, че именно найната партия е допринесла за по-високата подкрепа на реформаторите.

„Ние сме 1/7 от общата коалиция и би трябвало 13 млн. лв. за четири години да се разделят по равно. Според закона е недопустимо да се разпределят по мандати, в такъв случай законът казва поравно, а те не искат", оплака се председателят на ХДП.

„Опитваме се да ги спасим от престъпление. Хора декларираха операция „Чисти ръце", а още в първия ден си изцапаха ръцете. Не може да искаш да си част от Европейската народна партия, където всичко е на коалиционен принцип, а да постъпваш така с коалиционния си партньор", отбеляза Ирина Репуц.