1007-метровата Kingdom Tower ще бъде най-високата сграда в света
Секция: ЛЮБОПИТНО
19 Декември 2014 12:06
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
1007-метровата Kingdom Tower ще бъде най-високата сграда в света

/КРОСС/ Кулата Kingdom Tower в Джеда, Саудитска Арабия, има амбициите да стане най-високата сграда в света, пише Ingenieur.de. 

Основите са положени и надземното строителство започва този месец.

Офиси, жилища и хотел ще бъдат разположени на площ от 500 хил. кв. м в 1007-метровата кула. Съоръжението ще струва 1,2 млрд. долара.

Най-високата постройка в света в момента е 828-метровата Burj Khalifa. Асансьорите отвеждат посетителите до 189-тия етаж. Наблюдателната платформа се намира на 124-тия етаж. Повече от 1 милион души посещават Burj Khalifa всяка година.

Създателят й - американският архитект Ейдриън Смит, обаче отдавна има желание да проектира нова рекордно висока сграда и това е Kingdom Tower. Според проекта наблюдателната й площадка ще се намира на 502 м, което ще я направи най-високата наблюдателна платформа в света.

Новата кула ще се издигне в северната част на Джеда - най-важното пристанище на Саудитска Арабия на Червено море. Инициативата е на племенника на саудитския крал Абдула принц Ал-Уалид бин Талал.

В строителните работи по полагането на основите на Kingdom Tower участва германският концерн Bauer. В рамките на договор за 25 млн. долара фирмата е положила общо 270 подпори с размери 1,5 на 1,8 м на дълбочина между 50 и 110 метра.