Православната църква в Украйна е подложена на грабежи
Секция: СВЯТ
19 Декември 2014 12:55
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Православната църква в Украйна е подложена на грабежи

/КРОСС/ В западната част на Украйна на територията на Ровенска епархия привърженици на анатемосания Филарет отново се опитаха да превземат храм на Московския Патриархат.

Както отбелязват в официалния сайт на Ровенска епархия, на 14 декември представители на така наречения „Киевски патриархат” за пореден път опитали със сила да превземат храма на Св. Мария Магдалена в с. Бадовка в Острожки район. След неуспешен опит разколниците опитали да повредят автомобил на енориашите, но не успели да сторят и това.

На следващия ден, 15 декември, пресслужбата на Ровенска епархия „Киевски патриархат” разпространила заявление, в което защитата на енориашите на храма и собственото им имущество е била представена като провокация за сбиване. Такава нагла лъжа и изопачаване на истината от страна на неканените гости от „Кивски партиархат” отвори очите на още повече жители за църковните събития, съобщават в официалния сайт на Украинската Православна Църква.

Това не е първият случай на агресия и дезинформация от страна на разколниците от Ровенска области.

Едновременно с това се съобщава, че неизвестни лица са ограбили православните храмове в селата Каменка, Крутая Слобода, Осницк и Кургани в Ровенска област в Украйна.

Това е шестият случай на ограбване на храмове на каноничната Църква за последните десет дни. На 12 декември е бил ограбен Свето-Покровски храм в с. Стрелск в Сарненски район, а на 7 декември храмът „Св. Николай” в с. Мирное в Костополски район.

Митрополит Сарненски и Полески Анатолий изрази съжаление във връзка с това, че органите на реда, както на районно, така и на областно ниво, досега не са разкрили нито едно от тези престъпления.

„Оскърбен съм от престъпните действия на тези вандали, и се надявам, че органите на реда ще разследват престъпленията и ще накажат престъпниците”, се казва в изявлението, публикувано на сайта на епархията.

В същото време край Донецк военните от Националната гвардия ограбиха изцяло резиденцията на Донецкия митрополит Иларион, съобщават монахините, живеещи там.

Самата резиденция се намира в покрайнините на Донецк, в с. Пески. Монахините разказват, че неизвестни въоръжени лица в камуфлажни униформи пристигнали с военен автомобил и се представили официално като бойци от Националната гвардия. Те слезли от автомобила, застреляли местното бездомно куче и поискали от работниците в резиденцията да отворят вратите уж за проверка.

След като разгледали помещенията, те накарали монахините и пазачите да им покажат жилищната част от сградата. Те го сторили, след което гвардейците им взели документите и мобилните телефони и ги заключили вътре.

После бандитите се върнали в основната сграда на резиденцията и изнесли от нея всички икони, кухненски прибори, сервизи и ценни вещи. Всичко, което имало някаква стойност, било откраднато. Когато митрополитът се върнал, решил да евакуира монахините, тъй като те не за първи път били подложени на подобни нападения и издевателства от страна на Националната гвардия, и най-вече от „Десен сектор”.

По-рано в с. Трехизбенка в Луганска област в Покровски храм военни от украинската армия забраниха да се бие камбаната, понеже се опасявали, че нейният звън ще привлече опълченците.