Ивайло Калфин: В НОИ няма индивидуални партиди
Секция: ПОЛИТИКА
19 Декември 2014 14:03
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ивайло Калфин: В НОИ няма индивидуални партиди

/КРОСС/Прехвърлянето на вноски от НОИ в частни пенсионни фондове не е възможно, заяви в парламента вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин.

Припомняме, че преди ден примерът Бойко Борисов съобщи, че е възложил на финансовия министър Владислав Горанов да проучи тази възможност.

"Прехвърлянето в една посока от НОИ не е възможно, защото това са различни фондове. В НОИ няма индивидуални партиди, един път отишли там средствата, те отиват в системата и следващия месец се плащат за пенсии", коментира Калфин.

По думите му теоретично е възможно изготвянето на индивидуални партиди и в НОИ, но това означава друг вид структура.

"В момента НОИ не инвестира. Това е един добре работещ фонд, но той няма пари да инвестира, той не е създаден да има индивидуални фондове", добави той.

Въпреки това Калфин смята, че в предложението на ГЕРБ да се даде възможност гражданите да имат свободен избор дали да се осигуряват за втора пенсия в частен фонд или в НОИ, има логика като съдържание.

Според него предложението може да бъде защитавано, но трябва да мине по нормалната процедура с обсъждане в Тринстранка и в парламента.

"За самото предложение мисля, че има логика, но трябва да е направено по реда си", настоя вицепремиерът. Калфин добави, че доходността на пенсионните фондове е публична и добра.