Взривеният завод в Мъглиж бил проверяван през октомври и ноември
Секция: БЪЛГАРИЯ
19 Декември 2014 14:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Взривеният завод в Мъглиж бил проверяван през октомври и ноември

/КРОСС/ По данни на Главна инспекция на труда, предприятие „Балиста" ЕООД произвежда пиротехнически изделия и ловни патрони за гладкоцевни оръжия. По време на извънредна кампания, инспектори на ГИТ са проверявали дружеството през месеците октомври и ноември. По време на двете проверки не са констатирани нарушения, които да създават предпоставка за живота и здравето на работниците.
При проверката през месец ноември е констатирано, че дадените предписания за нарушенията, открити месец по-рано, са изпълнени в срок. През октомври нарушенията са били: липса на достъп до информационните листове за безопасност за използваните в цеха опасни химични вещества - амониев перхлорат и др., липса на оценка на риска при ръчна работа с тежести и липса на писмена договореност за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд с външен изпълнител за извършване на строително-монтажни дейности.
През ноември, експертите на ГИТ откриват и пишат предписания за други, различни четири нарушения. Според предписанията, етикетите на съдовете за съхранение на химични вещества, използвани за производство на пиротехнически състави, не са на български език и в междинния склад за съхранение на пиротехнически състави не е осигурена защита от проникване на пряка слънчева светлина в помещението. Констатирано е още, че не са извършени ежегодните измервания на осветеност в работните помещения, както и че са налице ненадеждни заземителни връзки, по-голямата част от които са възстановени в момента на проверката от квалифициран електроперсонал. За всички нови нарушения са дадени предписания с кратки срокове за отстраняване.