Близо 700 млн. лв. разплатени за подпомагане на сектор "Земеделие"
Секция: ПОЛИТИКА
19 Декември 2014 18:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Близо 700 млн. лв. разплатени за подпомагане на сектор "Земеделие"

София /КРОСС/ Близо 700 млн. лева са разплатените средства от Държавен фонд „Земеделие" от 1 ноември към момента по различните схеми и мерки, предвидени за подпомагане в сектор земеделие". Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева по време на среща с кметове на общини от Област Смолян и земеделски производители.
„Фондът е институцията, която ще запази параметрите на бюджета си от миналата година, в рамките на Държавен бюджет 2015 година, който предстои да бъде приет. Това още веднъж доказва, значението и мястото на отрасъл земеделие в икономиката на страната", каза министър Танева. Пред присъстващите тя заяви, че приоритетни сектори в областта на земеделието ще бъдат животновъдство, зеленчукопроизводство и трайните насаждения. „Това са секторите, които получиха сравнително ниска подкрепа и финансови ресурси от бюджета на Общата селскостопанска политика през преходния програмен период. Затова сега подпомагането, което ще получат изброените сектори е значително по-голямо", обясни Танева. „За да облекчим и съответно да направим нашия отрасъл по-конкурентен и по-доходоносен, от страна на Министерството се предприемат редица мерки за намаляване на административната тежест, като например земеделските стопани ще имат възможност за в бъдеще да подават своите заявления по електронен път", допълни тя.
„Първите мерки, които имаме намерение да открием за прием още в първото тримесечие на новата година са, мерките с най-голям интерес от страна на земеделските стопани, а именно инвестиции в земеделието и млад фермер. В предложението си за новата Програма за развитие на селските райони общият бюджет по тези мерки е запазен", каза министърът. По общинските мерки, които също бяха с голям интерес през предишния програмен период, ще имат възможност да се кандидатства с проекти за близо 638 млн. евро, обясни още тя.