„Майчин дом” плаща 90 000 лв. заради паднал асансьор с родилки
Секция: БЪЛГАРИЯ
19 Декември 2014 18:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
„Майчин дом” плаща 90 000 лв. заради паднал асансьор с родилки

София /КРОСС/ Пострадалата при падането на асансьор в столичния „Майчин дом" Лидия Димитрова осъди болницата за 90 000 лева, реши Софийският апелативен съд (САС). Димитрова е една от осемте души (6 от тях жени в напреднала бременност), които пострадаха в лечебното заведение на 2 март 2010 г., когато асансьорът, в който пътуваха от 12-ия към 7-ия етаж, не спря, а падна в шахтата.
Техническата експертиза, приета от САС, показва, че към датата на инцидента асансьорът не е имал устройство за контрол на товара и претоварването. Не са били изпълнени и предписанията на техническия надзор от юни 2009 г. да бъде сменено въжето на ограничителя на скоростта на машината. Това е и пряката причина за падането на кабинета. Факт е, че асансьорът е бил претоварен, но ако въжето е било изправно, е щяла да се задейства системата за ограничаване на скоростта, която не се влияе от товара, обясняват експертите.
В решението на САС пише, че при инцидента Лидия Димитрова е била в седмия месец от своята бременност. След него тя е приета по спешност във ВМА. До раждането на своето дете, тя не е могла въобще да става, а два месеца след това не е могла да се движи сама, а още по-малко да се грижи за детенцето си.
Решението на апелативните съдии не е окончателно и може да се атакува пред Върховния касационен съд.