ДПС готви сборник с обвинения за ксенофобски чистки
Секция: ПОЛИТИКА
19 Декември 2014 21:38
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ДПС готви сборник с обвинения за ксенофобски чистки

София /КРОСС/ Обвиненията в политически чистки ще бъдат събрани в сборник. Движението за права и свободи прави списък с всички уволнени от ГЕРБ хора, които, според тях, са отстранени на ксенофобски принцип. ДПС планира да изпрати документа в Брюксел.
В списъка на ДПС засега фигурират 286 имена. Близо 90 души били уволнени по времето на служебния премиер Георги Близнашки, а останалите- сега- от управляващата коалиция.
"Определено признакът е чисто ксенофобски. Това се вижда много ясно, тъй като абсолютно всички имат необходимия стаж, отговарят на всички характеристики, необходимото образование", коментира Станислав Анастасов от ДПС.
Че има необходимите качества твърди и Тома Терзиев - служител в Басейнова администрация в Плевен. Проблемите му започнали по времето на служебния кабинет. Привикали го на среща със заместник-министъра. След срещата го очаквали отвън и му казали, че дори да не подпише заповедта, има двама свидетели, които ще го направят. Терзиев е убеден, че жертва на политическа чистка и допълва, че това му се случва за втори път. През 2010 година е уволнен от Напоителни системи. Обърнал се към съда и го възстановили на работа.
Според ДПС двигател на уволненията сега са партньорите на ГЕРБ.
"Те по принцип страдат от някаква параноя. Те почти всички са бивши ченгета и не се наемам да обяснявам техните фобии", отвърна Валери Симеонов от Патриотичния фронт.
От ДПС твърдят и че част от уволнените дори нямат общо с тях. Просто турските им имена им изграли лоша шега.
Всяка сряда от ДПС ще изчитат имената на уволнените от трибуната на Народното събрание. Ще ги качват в интернет, а скоро ще са готови и със сборник, който да предоставят на Европейската комисия, съобщи Нова телевизия.