Фидел Кастро не е участвал в преговорите САЩ-Куба
Секция: СВЯТ
20 Декември 2014 14:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Фидел Кастро не е участвал в преговорите САЩ-Куба

/КРОСС/ 88-годишният Фидел Кастро не е взел участие в преговорите за възстановяване на дипломатическите си отношения между САЩ и Куба.

„В разговора ни с кубинския президент Раул Кастро само веднъж бе споменато името на Фидел Кастро. Това бе, когато Раул Кастро каза: „Г-н Президент, още сте млад и имате възможност да счупите рекорда на Фидел, който някога държеше речи с продължителност 7 часа", разказва Барак Обама.

Обама предупреди, че не трябва да се очаква Хавана да се промени изведнъж: „Не очаквам промяна за една нощ. Няма да стане толкова бързо. Ще се случва по-бавно отколкото бих искал, но ще се случи и за това ще спомогне затоплянето на отношенията между САЩ и Куба".

Обама коментира и появилата се информация, че ще замине на посещение в Куба. „Засега още не сме на този етап - аз да посетя Куба или президентът Раул Кастро да направи визита в Съединените щати", отбеляза американският президент на брифинг в Белия дом.

Обама коментира и евентуалното вдигане на американското търговско ембарго, наложено от десетилетия на Куба. „Няма как да го вдигнем просто така. Ще бъде дълъг процес. С въпроса ще се заеме Конгресът. А мненията там са разделени - има „за" и „против".