Корнелия Нинова: Приемането на трите бюджета в един ден е безпрецедентно
Секция: ПОЛИТИКА
20 Декември 2014 18:28
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Корнелия Нинова: Приемането на трите бюджета в един ден е безпрецедентно

/КРОСС/ „За пръв път се случи да се приемат трите бюджета в един ден - с препускане, с невъзможност на опозицията да изкаже мнението си", заяви зам.-председателят на ПГ „БСП лява България" Корнелия Нинова в интервю за Радио К2.

Тя изрази възмущение от поведението на ГЕРБ в НС по време на вчерашното заседание. Според Нинова предложената промяна на минималния осигурителен доход на 2400 от 2600 лв. е голяма грешка, която ощетява бюджета с 50-60 млн. лева. Тя обясни, че е предупредила за това още преди гласуването, но не са я послушали. След гласуването управляващите са осъзнали грешката и решението е било отменено.

Нинова е на мнение, че има основание да се сезира Конституционният съд, защото се е наложило трето гласуване на един и същ текст, което е недопустимо по Конституция и Цецка Цачева е нямала право да отмени приет на две четения текст.

Зам.-председателят на „БСП лява България" е уверена, че всички 39 депутати от левицата ще подкрепят искането към Конституционния съд, като за нужните 48 гласа подкрепа може би ще окажат и от други парламентарни групи.

Неучастието на БСП в гласуването е форма на протест, а не на подкрепа за ГЕРБ и ДПС, поясни Нинова. Според нея на опозицията не е дадена възможност да изрази мнението си, заради което депутатите от левицата напуснаха залата и не гласуваха приетите от мнозинството решения. „Бюджет 2015 е приет от ГЕРБ и ДПС", подчерта Корнелия Нинова.

Тя смята, че единственото положително нещо в бюджета е увеличението на минималната работна заплата. „Догодина няма да има развитие на икономиката и производството. Безработицата ще бъде такава, каквато е сега, т.е. безработните няма да си намерят работа. Хората, които разчитат на социални плащания, няма да ги получат - 14 групи се замразяват, а някои се намаляват. Ще задлъжняваме повече - 8 милиарда нов дълг. Пенсионната реформа ще засегне много хора, защото възрастта се увеличава от 1 януари и не се допусна ранното пенсиониране", обясни народният представител.

Според Корнелия Нинова е необходимо да бъде съставена анкетна комисия за установяване на състоянието на пенсионните дружества.