Путин определи целите за модернизиране на армията
Секция: Русия
22 Декември 2014 09:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Путин определи целите за модернизиране на армията

/КРОСС/ На 19 декември, в деня на приемане на военна продукция, руският президент Владимир Путин посети Националния център за управление на отбраната.

Видео връзка с Националния център по време на посещението на държавния глава осъществиха командващите войските, отделните съединения, както и представители на предприятията за отбрана.

Путин припомни, че бойните възможности на руската армия през 2014 г. са нараснали с 1,5 пъти в сравнение с миналата година. Според него, във войската са постъпили повече от 4,5 хил. образеца на въоръжение и военна техника: 142 самолета, 135 хеликоптера, четири подводници, 15 кораба и катера, 19 зенитно-ракетни комплекса, 590 танка и БМП. Освен това, на бойно дежурство са застъпили и три стратегически ракетни комплекса „Ярс” и са били модернизирани седем стратегически бомбардировача.

„Ние отбелязваме добър темп на работа”, констатира Путин, като призова през следващата година по същия начин да бъдат изпълнени всички задания в рамките на военната програма, за да може в края на годината процентът на новите видове въоръжение и техника да съставя от 30 до 60 %.

Върховният главнокомандващ руската армия поиска да бъде преодоляна зависимостта от вносните технологии в отбранителната промишленост и да бъде осигурено производството на продукция, превъзхождаща чуждите аналози.

„Производството на цялата линия от съвременни модели въоръжение трябва да бъде осигурено от родната промишленост… Необходимо е да бъде преодоляна зависимостта от вноса на технологии, на отделни възли и механизми”, заяви Путин по време на съвещание в Министерството на отбраната, посветено на приемането на военна продукция.

„Важно е не само да се представят поръчките на нашите предприятия и конструкторски бюра, а и да бъде осигурено производството на продукция, която да е по-добра от чуждите аналози”, подчерта президентът.

Националният център за управление на отбраната в Москва бе открит в началото на декември. Както съобщи в доклада за президента началникът на Центъра генерал-лейтенант Михаил Мизинцев, изчислителната мощ на Националния център за управление но отбраната на Русия превишава 3 пъти мощността на аналогичната система на Пентагона.

Сърцето на програмно-апаратния комплекс е системата от унифицирани, териториално разпределени и дублиращи се един друг мощни центрове за обработка на данни.

„Тяхната обща изчислителна мощност превишава три пъти показателите на аналогичната система за обработка на данни на Пентагона, а обемът на съхраняваните данни е 29 пъти по-голям”, поясни Мизинцев.

„За функционирането на центровете за управление на Въоръжените сили в единното защитено информационно пространство е създаден програмно-апаратен комплекс, който по своята същност реализира функциите на автоматизирана система за управление на отбраната на страната”, отбеляза още той.