Корнелия Нинова: Не ни дадоха възможност да приемем бюджета, както трябва
Секция: ПОЛИТИКА
22 Декември 2014 10:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Корнелия Нинова: Не ни дадоха възможност да приемем бюджета, както трябва

/КРОСС/България стои пред тежка 2015 г. Около тази прогноза се обединиха депутатът от управляващата партия ГЕРБ Александър Ненков и от опозиционната БСП Корнелия Нинова в сутрешния блок на бТВ. Двамата обаче очаквано представиха различни аргументи за това.

„Хората ги очаква по-лоша година", предвеща Нинова. „Няма как да бъде по-добре, при положение, че толкова можем да си позволим. Докато тръгне икономиката, както ни се иска, дотогава разчитаме на такива подаяния", коментира и Ненков.

„Бюджетът няма как да е добър. Той е такъв, какъвто можем да си позволим, а не такъв, какъвто искаме", подчерта народният представител от ГЕРБ. „Направили сме бюджет, който е реалистичен", каза още той, допълвайки, че това е бил единственият вариант за бюджет.

„Не съм съгласна, че това е единственият възможен бюджет", отвърна Нинова. По думите ѝ всички социални плащания са можели да бъдат извадени от замразяването само с една мярка - да се увеличи максималният осигурителен праг на 3000 лв. вместо на 2600 лв., което е можело да донесе още 130 млн. лв. в държавната хазна.

Депутатът от левицата отбеляза, че това обаче не е направено, икономиката е замразена, безработицата ще остане на същото ниво, освен това държавата много задлъжнява, което предвещава тежка 2015 г. за България. Тя коментира, че бюджетът не е бил приет по правилния начин. „Не ни дадоха възможност да приемем бюджета, както трябва. Това се случи без коментари и дискусия", подчерта тя.

За промените в осигурителната система Ненков каза, че няма по-демократично нещо от това всеки млад човек да избира къде да се осигурява. „Сега е моментът частните инвестиционни фондове да ме убедят, че парите ми в тях са защитени", отбеляза той.

Нинова от своя страна заяви, че промени не се правят така - в последния момент. „Факт е, че няколко дни по-късно те са готови да отстъпят", коментира тя последните новини, че промените спират до постигане на съгласие между ГЕРБ и Реформаторския блок. Няма съдържание и анализ в тази реформа - колко души засяга и какви ще са резултатите от промяната, каза още депутатът от БСП.