Природозащитници: Готви се строителството на нови 330 км писти в Парк "Пирин"
Секция: Туризъм
22 Декември 2014 10:59
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Природозащитници: Готви се строителството на нови 330 км писти в Парк "Пирин"

/КРОСС/Коалицията от неправителствени организация и граждански групи „За да остане природа в България" ще дадат пресконференция, на която ще предупредят, че се готви строителството на нови 330 км писти в Национален парк „Пирин" - всичко това в нарушение на действащите правила.

Пред БНР един от участниците - Катерина Раковска от WWF, обясни: Поводът за пресконференцията е предложенията за режими в проекта за нов план за управление на Национален парк „Пирин". Планът за управление е документът, който казва какво може и какво не може да се прави в парка в рамките на Закона за защитените територии. Ден и половина преди обсъждането миналата седмица на сайта на изпълнителя бяха качени най-важните части от плана - нормите и режимите на националния парк. Това, което се предлага, е доста притеснително. Това е падане на досега действащите режими изцяло и абсолютната им подмяна с нови, падане на забраната за ново строителство, забраната за лов и забраната за дърводобив, както и се виждат предложения за изграждане на гигантска ски зона. Това са дейности, забранени от Закона за защитените територии, коментира Раковска. В този смисъл тя допуска, че може да има някакви негласни разговори за промяна в законодателството.

Дали ще бъде приет този план зависи от МОСВ. Ние правим тази пресконференция, за да алармираме хората, за да знаят какво се прави с нашите пари. Този проект е финансиран по ОП „Околна среда", който се съфинансира и от държавния бюджет. Целта ни е да информираме хората, за да бъдат готови да не позволят това да се случи. Проектът за разработване на плана все още не е приключил. Обществените обсъждания предстоят догодина, но тогава ще бъде вече късно. Много е важно какво ще се изработи до тогава, подчерта Раковска.

Тя бе категорична, че ако се приемат предложените режими, това означава практическо заличаване на парка и приравняването му към една обикновена горска територия.