НАСА подготвя колония за хора в атмосферата на Венера
Секция: Наука
22 Декември 2014 11:08
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
НАСА подготвя колония за хора в атмосферата на Венера

/КРОСС/Американската космическа агенция NASA обяви новите си амбициозни планове. Агенцията иска да създаде постоянна колония за хора в атмосферата на Венера, съобщава онлайн изданието CNET.

NASA споделя, че условията на повърхността на Венера са крайно неподходящи за живот. Причината за това е атмосферното налягане, което е до 92 пъти по-голямо отколкото на Земята. Освен това средната температура на планетата е 462 градуса по Целзий и има сериозна вулканична активност.

Съставът на самата атмосфера също не е гостоприемен. В него има голямо съдържание на въглероден диоксид, малко азот и облачно покритие от сярна киселина.

Но над въпросното облачно покритие ситуацията е друга. На височина от около 50 км. над повърхността на Венера условията са сходни със земните, като дори гравитацията е съвсем малко по-слаба от по-ниските нива. Температурата е 75 градуса по Целзий, но в замяна колонията ще е под атмосферната защита от Слънчевата радиация. Всъщност нивото на защита ще е сходно с това да се живее в Канада, коментират от НАСА.

Учените вече имат и разработена концепция. Тя се казва High Altitude Venus Operational Concept (HAVOC). Това е комбинация от ракета и дирижабъл, който ще може да "виси" над облаците в продължение на 30 дни. През това време учените ще могат да изучават Венера отблизо. Постепенно ще може да се създаде постоянно присъствие на хора на Венера, които да живеят в своеобразен летящ град.