"Уестигхаус" подготвя студенти от Техническия за изграждане на нов енергоблок
Секция: ИКОНОМИКА
22 Декември 2014 12:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
"Уестигхаус" подготвя студенти от Техническия за изграждане на нов енергоблок

/КРОСС/През 2014 г. четирима български студенти от технически специалности преминаха стажантска програма в "Уестингхаус" Електрик Къмпани. Като част от подписаното наскоро споразумение с Техническия университет - София, най-големия технически университет в България, двама от тези студенти работиха в централата на Уестингхаус в Кранбери Тауншип, Пенсилвания, САЩ. Другите двама, идващи от технически университети във Великобритания, прекараха няколко месеца в Европейския развоен център на Уестингхаус за проектиране на системи за контрол и управление, базиран в София, България.

Като подготовка за потенциалното изграждане на нов ядрен енергоблок в АЕЦ „Козлодуй" с технология AP1000® на Уестингхаус през март 2014 г. компанията подписа двустранно споразумение за сътрудничество с ТУ-София. Клаузите му предвиждат сътрудничество с няколко от факултетите на университета (Енергомашиностроителен и Автоматика) по дисциплини, които са от особено значение при изграждането на реактор с технология вода под налягане AP1000® и внедряването на системи от най-ново поколение за контрол и управление на технологичните процеси.

Стажовете на Уестингхаус са уникална възможност за студенти, които искат да работят за водещи в своята област компании. Ние избираме най-енергичните и впечатляващи сред тях от различни дисциплини, които да работят с нас в епицентъра на ядрените иновации и технологии. Студентите получават възможност за придобиване на различни специални умения, като работят по реални проекти в тясно сътрудничество с преките си ръководители и така научават повече за областта на техните професионални интереси.

„България има дългогодишни традиции и опит в сферата на ядрената енергетика и тази стажантска програма, както и сътрудничеството ни с Техническия университет в София предоставят възможност за допълнително развитие на способностите на следващото поколение професионалисти в сферата на енергетиката - най-вече във връзка с реактора AP1000® на Уестингхаус," - каза Азиз Даг, вицепрезидент „Ключови клиенти в Европа, Близкия изток и Африка". „Много от сегашното поколение студенти ще участват активно в проектирането и изграждането на 7-и блок на АЕЦ „Козлодуй" и Уестингхаус очаква с нетърпение да продължи взаимоотношенията си с Техническия университет в София."

Проектът за разширяване на АЕЦ „Козлодуй" представлява рядка възможност за България да инвестира в най-съвременните технологии и да приложи най-високите и най-конкурентни стандарти в местната промишленост. Тъй като реакторът с вода под налягане с технологията AP1000® е най-усъвършенстваният проект за атомни електроцентрали в света, изключителен инженерен, строителен и производствен опит и умения ще бъдат придобити от българските компании, като по този начин ще им бъдат предоставени значителни възможности за бъдещо участие в проекти за изграждане на нови ядрени мощности по целия свят.