МС предлага промени в Закона за защита от домашното насилие
Секция: БЪЛГАРИЯ
22 Декември 2014 12:39
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
МС предлага промени в Закона за защита от домашното насилие

/КРОСС/Правителството предлага на Народното събрание да направи промени в Гражданския процесуален кодекс, а със заключителните му разпоредби - и в Закона за защита от домашното насилие, за да бъдат въведени в националното законодателство разпоредбите на Регламент (ЕС) 1215/2012 относно компетентността, признаването и изпълнението на съдебни решения по граждански и търговски дела (преработен текст) и на Регламент (ЕС) 606/2013 относно взаимното признаване на мерки и осигуряване на защита по граждански дела. И двата регламента влизат в сила от 11 януари 2015 г.

Регламент 1215/2012 е рамката, в която ще продължи да се осъществява съдебното сътрудничество по гражданскоправни въпроси в ЕС. Най-съществените промени, които се правят в ГПК с него, се отнасят до премахване на междинното производство за признаване и изпълнение на съдебни решения; разширява се обхватът на правилата за компетентността съгласно регламента, така че да се прилагат и по отношение на спорове с ответници от трети държави; повишава се ефективността на споразуменията за избор на съд и др.
Принципът, заложен в Регламента, е че съдебните решения, постановени в държава-членка, следва да бъдат признавани във всички държави-членки, без за това да е необходима специална процедура. С оглед на това в ГПК се създава подходящата вътрешна уредба за приложение на Регламента.

Целта на промените, които се предлагат в Закона за защита от домашното насилие, е да се осигури на жертвите на психическо или физическо насилие защита, дори когато се преместват, пътуват или работят в чужбина. Регламент 606/2013 създава опростен механизъм, позволяващ защитата да бъде разширена в другите държави-членки и да се осигурят процесуални гаранции за засегнатите лица.