САЩ потвърдиха: Армията ни е край границите на Русия!
Секция: Русия
22 Декември 2014 13:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
САЩ потвърдиха: Армията ни е край границите на Русия!

/КРОСС/ САЩ потвърди, че са изпратили армията си срещу Русия на „мирна" мисия

САЩ потвърди официално, че са изпратили на „миротворческа" мисия американски военни край границата с Русия. Пентагонът заяви, че иска да въдвори „мир и стабилност" в региона. И за целта струпва американски войски по руската граница.

Москва обвини по-рано днес НАТО за значително увеличаване на военновъздушните дейности и разузнавателни полети в близост до границата, пише Русия днес.

Представителят на Пентагона потвърди за РИА Новости, че военното присъствие на НАТО се е увеличило, но че всички действия се извършват изключително прозрачно.

„Сегашните действия на Европейското командване на американските въоръжени сили е в унисон с операция „Атлантическа решителност" и демонстрират американския ангажимент към колективната сигурност на НАТО, дългосрочния мир и стабилността в региона, особено заради руското участие в Украйна", заяви представителят на Пентагона.

Американската операция „Атлантическа решителност" обхваща усилията на САЩ да подкрепят своите съюзници и партньори в Европа, които са „уплашени" от „руската заплаха". Заради това от Вашингтон са поискали да осигурят постоянно присъствие на американски сухопътни войски в Полша и балтийските страни, както и поддържане военни учения в Черно море. Присъствието на американски военни групи в суверенни държави, доста изнерви местните жители, но въпреки това висшата администрация се съобрази с решението на Брюксел и Вашингтон и даде съгласието си за разполагане на американски военни бази в района.

Не така безропотно обаче реагира Русия на последните действия на САЩ. Генерал-лейтенантът Михаил Мизинцев, ръководител на руския контролен център за национална отбрана, заяви по-рано за Блумбърг, че присъствието на толкова многобройни военни части в Източна Европа представлява безпокойство за Москва.

Генералът е посочил, че полетите на НАТО се удвоили на около 3000 за година.

Мизинцев е добавил, че чуждестранните самолети, в периода 2013-2014 г. са летели „опасно близо" до руските самолети и в най-малко 55 случая, са били на разстояние по-малко от 100 метра, застрашавайки не само живота на пилотите, но и на зоните, където са летели самолетите.

„Руските мисии са рискови, толкова, колкото и полетите на самолетите на НАТО в близост до руската граница могат да се считат за рискови", заяви Мизинцев. Засега Москва не е реагирала със сила, на засиленото военно присъствие в региона, но както изглежда отношенията между Кремъл и Белия дом продължават да се влошават. /razkritia.com/