ТОП 10 в БГ литературата през 2014-а, според Светлозар Желев
Секция: КУЛТУРА
22 Декември 2014 15:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ТОП 10 в БГ литературата през 2014-а, според Светлозар Желев

/КРОСС/Езикът е този, който говори, а не авторът, гласи постмодерното разбиране за литературата, защото съвременният текст е тъкан от цитати, създадени в хиляди културни огнища... Раждането на читателя трябва да се заплати от „смъртта" на автора. Авторът е функция на текста, той притежава стила си, но не и смисъла на онова, което е написал.

У нас обаче полето на литературата не се развива по Ролан Барт и Мишел Фуко. И ако сме съвсем актуални - в последните години авторът отново се завръща в отношението към един текст. Авторът определя до голяма степен събитието, в което се превръща неговата книга. Така е при утвърдените ни писатели. За щастие, на българската литературна сцена се появяват и нови текстове, чиято тъкан предизвиква вълнение, сътресение, тласък..., възвишение.

Кои са най-значимите събития в българската литература през годината? „Площад Славейков" покани някои от професионалните читатели у нас, в чиито ръце попада може да се каже всичко, излязло от печат. Първият е Светлозар Желев - мениджър на онлайн книжарницата на bg-mamma.com и директор на Националния център за книгата към НДК. Ето кои са неговите 10 събития, най-важни за литературата ни през 2014 г.

Светлозар Желев, директор на Националния център за книгата към НДК

1. Създаването на Национален център за книгата към НДК - институционализирането на една толкова важна за развитието на българската литература организация, каквато е един национален център за книгата, е със сигурност най-голямото събитие на 2014 г. Освен физически дом на книгата в НДК, центърът ще даде огромни възможности като мислене, идеи, място за генериране на литературен контекст, но и шанс за подпомагане на литературни проекти, адвокатстване и подкрепа на книгата пред български и международни институции, ще допринесе неимоверно за тежестта, уважението и реализацията на българската литература в страната и чужбина.

2. Номинациите на „Физика на тъгата" на Георги Господинов за двете най-престижни италиански литературни награди - „Стрега" и „Вон Рецори" - изключителния престиж, които имат тези награди, медийното внимание, което им се обръща в целия свят, изключителната компания на писателите, номинирани за нея, е нещо, което поставя един български писател на световната литературна сцена. Най-голямото световно признание досега за български писател.

3. Европейската литературна награда на Милен Русков - тя се връчва на 4 години за различните страни, въпреки че изборът се прави в България, от българско жури, наградата дава възможност за превод, представяне, позициониране и популяризиране на автора и българската литература в цялост.

4. Гостуванията на световни мислители и писатели у нас като Нобеловия лауреат Мо Йен, Майкъл Ондатджи, Херман Кох, Юлия Кръстева, Цветан Тодоров, Матю Нийл, Мирча Картареску - изключително важно присъствие за българския литературен контекст, а и за българското позициониране като литература на световната литературна карта.

5. Вторият Софийски международен фестивал - като изключим личното ми мнение, а и не само моето, че фестивалът не трябва да бъде в рамките на Панаира на книгата, а отделно събитие, той беше много силен, с присъствието на такива автори като Софи Оксанен, Юхан Теорин, Улф Старк и Офейгур, едни от най-титулованите скандинавски писатели. И с много силно българско участие. Възможността за среща между писателите е много важна, но не във формата на обща среща с читатели, а по-скоро в работна среда, е нещо, върху което трябва да се работи. Моите почитания за добрата организация на фестивала, и чакам с нетърпение следващата година.

6. Българските литературни награди -„Роман на годината" - „Апарат" на Васил Георгиев, отличията „Христо Г. Данов", „Иван Николов", разпределена между Васил Балев и Катерина Стойкова-Клемър - първа награда, и Белослава Димитрова и Албена Тодорова - втора награда, приза на „Хеликон" за „Една и съща нощ" на Христо Карастоянов... Наградите са изключително важни за литературния контекст и разбирането за важността на литературата. И трябва да им отдаваме нужното уважение.

7. Получаването на най-престижната френска награда за поезия от българската поетеса Аксиния Михайлова за стихосбирката й „Небе за изгубване". Много много важно литературно събитие! Често казвам, че по качество и сила в българската литература най-силна е поезията, после идват разказите, и чак тогава романите. Поредното доказателство за това.

8. Явление като книгата „Калуня Каля" на Георги Божинов - забравен български автор и роман, открит случайно от Деян Енев, благодарение на който беше възкресен в българската литература. Много важно послание като смисъл - ние имаме прекрасни книги - и в миналото, и сега, трябва да ги оценим.

9. За мен бяха явления книги като „Сексът и комунизмът" на Милена Фучеджиева и "#НаЖивоОтСофия", които изчерпаха първоначалните си тиражи за по-малко от месец и продължават да се радват на изключително добър прием от всички читатели - това говори за очакване на книгите, за нетърпение и оценка на интересни текстове, не само от големите имена, нито от жанровите писатели, а и от набиращи още по-голяма популярност автори, което е стабилност и перспектива

10. Продължаването на поредицата „Нова поезия и проза" на Университетско издателство „Св. Климент Охридски", под редакцията на Ани Илков. С още три книги през тази година, вече са девет. Всеки момент ще излязат и още три. Издаването на дебютни автори е най-важната инвестиция в бъдещето - моите адмирации и почитания към директора на издателството Димитър Радичков и водещия редактор Ани Илков.

И накрая нека да спомена списанието за нова литература „Гранта България" и неговия четвърти брой „Без тема". Излизането на това списание, благодарение на подкрепата на НБУ, е изключително важно за родния литературен контекст и присъствието на България на световната литературна карта. Нещо, което трябва да бъде мисия на всички хора, посветили се на книгата.