Окончателно: По 18 години затвор за убийците на Стоян Балтов
Секция: БЪЛГАРИЯ
22 Декември 2014 15:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Окончателно: По 18 години затвор за убийците на Стоян Балтов

София /КРОСС/ Върховният касационен съд (ВКС) потвърди присъдата на Софийския апелативен съд, с която Александър Данаилов, Вили Георгиев и Светлозар Стоилов бяха осъдени на по 18 години затвор за убийството на студента Стоян Балтов пред столичната дискотека „Амнезия". Съдът не промени и обезщетенията от по 400 000 лева за двамата родители на Балтов, които осъдените трябва да изплатят солидарно.
През април тази година Софийският апелативен съд (САС) осъди и Вили Георгиев на 18 години затвор за убийството на Стоян Балтов. Той бе оправдан за убийството от по-долната инстанция - Софийския градски съд, докато другите двама подсъдими за убийството получиха присъди. След присъдата на апелативните магистрати и тримата подсъдими за убийството на студента получиха по 18 години затвор.
Делото стигна до ВКС след жалби и на подсъдимите, и на частните обвинители. Близките на Стоян Балтов искаха доживотен затвор без право на замяна за тримата подсъдими. САС обаче намери за неприложимо това наказание и посочи, че липсват аргументи и за налагане на доживотен затвор. ВКС съгласява с изводите на втората инстанция.
"Вярно е, че е прекъснат живота на безукорен, амбициозен, доказано морален и отговорен младеж, чиято смърт няма как да не е изключителна трагедия за неговите родители и ближни, но дължимата се на виновните санкция също не следва да бъде несъизмеримо тежка и въпреки стореното, да дава определена перспектива за тяхното превъзпитаване за бъдещия им живот. А те следва да го продължат с понасяне на тежестта на наказанието, което следва да изтърпят и с ангажимента да репарират, макар и само икономически, болките и страданията на родителите. Защото в случая не толкова правните, колкото моралните аспекти на случилото се между тези млади хора предпоставят вижданията на жалбоподателите за тежестта на дължимата се санкция.", се казва в решението на ВКС.