Откриха близо 280 нарушения в оръжейните предприятия
Секция: БЪЛГАРИЯ
22 Декември 2014 16:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Откриха близо 280 нарушения в оръжейните предприятия

София /КРОСС/ 278 нарушения на трудовото законодателство са установени от трудовите инспектори при проверки в 18 предприятия за производство и съхранение на взривни материали, оръжие, боеприпаси и пиротехнически изделия. В три от тях се извършва и утилизация на военни боеприпаси. По-голямата част от установените нарушения - 235, са свързани със здравословните и безопасни условия на труда.
Отстранени са 61 работници, заемащи длъжности, пряко свързани с управлението на работното оборудване, които не притежават необходимата правоспособност за работа с взривни вещества. Изготвени са 263 броя задължителни за изпълнение предписания за отстраняване на нередности. На работодатели и длъжностни лица са съставени 18 броя акта за установени административни нарушения, за които ще бъдат издадени наказателни постановления.
Сред най-честите нарушения са липса на технически решения за минимизиране на опасностите от взрив на работни места, на които се работи с взривни вещества, като заземяване или полагане на токопроводими настилки. Работи се с необезопасени движещи се части на работното оборудване. В някои цехове за производство се използват електрически съоръжения, които не са във взривозащитено изпълнение и това ги прави потенциален източник на искра или пламък. Установено е и неправилно складиране на боеприпаси извън изградените за това складове. Не е ограничен достъпът на неправоспособен персонал до електрически съоръжения и оборудване. Осветлението в някои цехове не отговаря на нормите за осветеност. Работното оборудване не защитава в пълна степен работещите срещу риск от директен или индиректен контакт с електрически ток. Не е осигурено специално работно облекло (токопроводими обувки и памучно бельо) за предотвратяване натрупването на статично електричество. Не са извършвани необходимите измервания на факторите на работната среда (за прах, шум) в някои цехове и участъци.
Проверките бяха извършени между 8 октомври и 21 ноември 2014 г. в рамките на извънредна кампания „Осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд в предприятията за производството и съхранение на промишлени взривни материали и утилизация на боеприпаси".
Органите на ИА „ГИТ" осъществяват контрол, според Кодекса на труда и Закона за здравословни и безопасни условия на труд. В правомощията на инспекторите по труда е съблюдаване на минималните изисквания за безопасен труд при тези производства. От 2015 г. предприятията за производство и съхранение на взривни материали, оръжие, боеприпаси и пиротехнически изделия ще бъдат проверявани периодично на 6 месеца вместо на 12 месеца, както е сега.