Протест на енергетици блокира варненската Областна администрация
Секция: БЪЛГАРИЯ
22 Декември 2014 18:38
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Протест на енергетици блокира варненската Областна администрация

Варна /КРОСС/ Протест на енергетици, синдикалисти и граждани блокира входа на варненската Областна администрация тази вечер. Протестиращите се събраха за проеден опит да спрат закриването на ТЕЦ-Варна, което ще остави над 350 работници на улицата. Електроцентралата, която е собственост на компанията ЧЕЗ, трябва да спре работа от 1 януари. Според специалисти това представлява риск за енергийната стабилност на цяла Североизточна България и има опасност през тази зима целият регион да остане без електричество или със сериозни смущения в подаването му.
Силна подкрепа на недоволството на енергетиците дадоха и представители на варненските социалисти. Техният лидер Борислав Гуцанов коментира, че спирането на ТЕЦ-Варна е поредният удар върху икономиката на града и региона, в който вече е съсипана промишлеността, като това се случва периодично в последните 25 години. От стълбището на Областната администрация Гуцанов обяви, че започва подписка, в която всеки гражданин, загрижен за бъдещето на града си, може да даде подкрепа за запазването на електроцентралата. Той и представители на синдикатите връчиха протестна декларация на областния управител на Варна Стоян Пасев. В нея се казва, че затварянето на ТЕЦ-Варна е непоправимо действие, което създава реална опасност в цяла Североизточна България да няма ток или да бъде въведен режим. Тя е адресирана до Народното събрание, до премиера Бойко Борисов и до министрите, свързани с икономиката, енергетиката и до министъра на външните работи.
От своя страна областният управител Стоян Пасев заяви, че е добре запознат с проблема и също смята, че ТЕЦ-Варна не трябва да се затваря, като е предал това свое становище на правителството. Още утре с негово съдействие ще бъде свикано заседание на регионална работна група от експерти, които ще търсят варианти за запазването на централата, съобащва petel.bg.