Гриша Ганчев и синът му на съд за захарната афера
Секция: БЪЛГАРИЯ
05 Януари 2015 21:23
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Гриша Ганчев и синът му на съд за захарната афера

София /КРОСС/ Гриша Ганчев отива на съд за данъчни престъпления по захарната афера от 2012 г., научи "24 часа".
Прокуратурата е внесла в Специализирания наказателен съд обвинителния акт срещу шефа на "Литекс" и "Петрол" на 30 декември - последния работен ден за 2014 г. Освен бизнесмена са обвинени още 9 души, сред които и синът му Данаил.
От Специализираната прокуратура потвърдиха, че мегаделото вече е в съда, но отказаха подробности. "24 часа" се свърза с Татяна Дончева, адвокат на бизнесмена. Тя знае обвинението, но не е запозната със съдържанието. Според защитничката вероятно щяло да има големи разминавания от първоначалните обвинения. Материалите по делото тепърва ще бъдат предоставени на подсъдимите.
На 8 октомври Ганчев и още 6-има, обвинени в данъчни престъпления, са поискали делото да бъде вкарано в съда или прекратено, защото разследването тече повече от 2 г. С последните изменения на НПК обвиняемите имат право на това. От тази поправка вече се възползваха Алексей Петров, братя Чаргини и други прочути арестанти.
Прокуратурата обвинява по захарната афера 10 души - с 3-ма повече от първоначалния брой за за участие в престъпна група за данъчни престъпления и за използване на сила или внушаване на страх при сделки. За престъплението законът предвижда от 3 до 10 г. затвор.
Синът на Ганчев - Данаил, и още 6-има бяха арестувани през май 2012 г. по обвинение в укриване на ДДС при сделки със захар. Сред задържаните бяха Милко Талев - шеф на фирма, купувала захар от заводите на "Литекс", както и изпълнителни директори в компанията на Ганчев. Първоначално обявената щета за бюджета от 200 млн. лв. се стопи до 198 хил. лв. След това в групата като ръководител бе обвинен и Ганчев. Той беше подведен под отговорност и за заплаха към бившия шеф на НАП Красимир Стефанов. 7-те задържани бяха освободени след няколко месеца.