Патриарх Кирил извърши богослужение за Бъдни вечер
Секция: Русия
06 Януари 2015 12:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Патриарх Кирил извърши богослужение за Бъдни вечер

/КРОСС/ На 6 януари Московският патриарх и на цяла Русия Кирил извърши богослужение за Бъдни вечер, а в празничната нощ Предстоятелят на Руската православна църква ще оглави Божествената литургия в катедралния храм Христос Спасител, съобщи телевизия „Россия 24“.

С това приключва четириседмичният коледен пост за православните християни и започва подготовката за светлия празник, напомнящ за събитията, поставили началото на новата ера в човечеството – Рождеството на Господ Бог и Спасителя наш Исус Христос.

Празнични богослужения ще се извършат в повече от 30 хил. храма на Руската православна църква в цял свят.

По традиция в пряк телевизионен ефир ще излъчват нощното богослужение в храм Христос Спасите две телевизии – „Первый канал“ и „Россия“, както и православните „Спас“ и „Союз“. На 7 януари телевизия „Россия 1“ ще излъчи интервю с Патриарх Кирил по случай Рождество. В ефира на радио „Россия“ ще прозвучи празничната програма „Русия посреща Коледа“. Радио „Орфей“ пък ще припомни на слушателите си популярни коледни песни на руски композитори, както и традиционни коледни песнопения, в това число и украински.

Телевизия „Культура“ ще излъчи четири филма за подвижниците на благочестието през ХХ в. – свещениците Йоан Крестянкин, Николай Гурянов, архиепископ Йоан Шаховски и архимандрит Гавриил Ургебадзе.

В руската столица ще бъде представен фестивалът „Пътешествие в Коледа“, в рамките на който в Московския дом на музиката на 9 януари ще бъде отворен Пети Международен Коледен фестивал. Непосредствено след празника в Москва ще се проведат традиционните образователни Коледни четения, в които ще вземат участие педагози, учени и свещеници от цяла Русия, а също така и от Беларус, Украйна и Прибалтика.

В традициите на празнуването на Рождество Христово са не само концертите и фестивалите, но и редица благотворителни дела и каузи. Така, пред всички храмове в Севастопол са открити коледни базари, където възпитаници на неделни училища предлагат коледни подаръци, изработени ръчно от тях самите. Средствата от продажбите им ще бъдат изпратени в помощ на детските домове и сиропиталища в Донецка и Луганска област.

С постановление на руския президент от 1991 г. Рождество Христово отново, както и до 1917 г., е официален празничен ден за всички народи в Руската федерация.