От 10 хил. до 2 млн. лв. при нарушаване на разпоредби за роуминга
Секция: БЪЛГАРИЯ
07 Януари 2015 13:03
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
От 10 хил. до 2 млн. лв. при нарушаване на разпоредби за роуминга

/КРОСС/Правителството одобри проект на закон за изменение и допълнение на Закона за електронните съобщения. Проектът е изготвен в изпълнение на ангажиментите на България като член на Европейския съюз за въвеждане на мерки по прилагането на Регламент (ЕС) №531/2012 относно роуминга в обществени мобилни съобщителни мрежи в рамките на Съюза. Той се предлага с оглед отстраняване на несъответствия с европейското право в областта на електронните съобщения. Проектът също така съдържа изменения и допълнения във връзка с налагането на санкции от националния регулаторен орган.

Предложените изменения и допълнения в проекта на ЗИД на ЗЕС включват ефективни, пропорционални и възпиращи санкции, приложими при нарушаването на разпоредби на Регламента за роуминга. Размерът на предложените санкции (от 10 хил. до 2 млн. лв.) е определен с оглед постигане на възпиращо нарушенията действие предвид важността на развитието на общо мобилно пространство в Европа и на защитата на интересите на потребителите.

Създава се възможност Комисията за регулиране на съобщенията с решение да изиска от предприятието, след като му предостави възможност за изразяване на становище, да преустанови неизпълнението незабавно или в рамките на разумен срок. С решението Комисията дава задължителни указания за отстраняване на неизпълнението и/или неговите последици и за привеждане на дейността на предприятието в съответствие с изискванията.