Франция е в траур
Секция: СВЯТ
08 Януари 2015 08:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Франция е в траур

/КРОСС/Във Франция е обявен национален траур за жертвите при нападението срещу редакцията на вестник "Шарли ебдо", при което бяха убити 12 души.

В 13 часа българско време в цяла Франция ще бъде запазена минута мълчание в памет на загиналите журналисти.

Над 100 000 души излязоха по улиците на Франция в памет на жертвите на кръвопролитния атентат срещу сатиричния седмичник "Шарли ебдо", предаде Франс прес. В Париж 35 000 души, по данни на полицията, се събраха на площад "Република", недалеч от офисите на Шарли ебдо". Мнозина носеха черна лента с надпис "Аз съм Шарли" - лозунг на съпричастност с 12-те жертви на атентата.

Междувременно равнището на терористична заплаха бе повишено до максимална степен, разположини бяха над 800 допълнителни войници да охраняват офисите на медии, религиозни обекти, транспорта и други уязвими места.

Силите на реда издирват двама заподозрени - братята Саид и Шериф Куаши, родени в Париж в семейство от алжирски произход. Третият заподозрян 18-годишният Хамид Мурад се предаде на полицията, но може би има алиби, съобщи френската телевизия "и-Теле".

По-рано френският вестник "Либерасион" съобщи, че полицията е задържала тримата заподозрени. Информацията обаче бе опровергана от министерството на вътрешните работи на Франция. По данни на вътрешното министерство самоличността на атентаторите е установена, те са локализирани, но все още не са задържани.

Тежковъоръжена полицейска спецчаст беше изпратена в град Реймс да търси заподозрените.

В Елисейския дворец днес ще се проведе извънредно съвещание на президента Франсоа Оланд с ръководителите на ключовите силови ведомства.

Френските вестници излизат днес в чернобял вариант в знак на безпрецедентна солидарност с френското сатирично издание „Шарли Ебдо".

Френският в. „Фигаро" излезе в чернобял вариант с челно заглавие: "Свободата е убита". Сайтът на „Шарли Ебдо" също е изцяло в черно и бяло. Там на седем езика можем да прочетем думите „Аз съм Шарли Ебдо".

Всички медии изразяват днес съпротивата си срещу посегателството върху свободата на словото с чернобяла картина и с обявлението: „Ние сме Шарли Ебдо", с което искат да кажат, че застават зад позицията на тези, които защитават свободата на словото.