Корнелия Нинова: Тровят жители на община Ботевград с непречистена вода
Секция: ПОЛИТИКА
13 Януари 2015 17:27
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Корнелия Нинова: Тровят жители на община Ботевград с непречистена вода

/КРОСС/ „Констатирани са незаконни включвания и байпасни връзки по ВиК трасето около язовир „Бебреш", обяви на пресконференция в Ботевград народният представител от „БСП лява България" Корнелия Нинова.
Тя представи данни, според които на 17 декември 2014 г. „Напоителни системи ЕАД - София клон", което е 100% държавно дружество към Министерство на земеделието и храните, e внесло жалба до главния прокурор Сотир Цацаров. За да подкрепят тази своя жалба с доказателства, предварително наемат лицензираната фирма „Хидро Софт Проект" ЕООД, която е изготвила експертно становище. Нинова се позова на тези данни, според които са констатирани незаконни включвания и байпасни връзки, които години назад черпят незаконно хиляди литри вода и по този начин се нанасят щети на „Напоителни системи", както и на населението на водоснабдяваните населени места.

„Не са фактурирани милиони кубически метри вода за години назад. Моралните щети се изразяват в това, че в определен момент обемът на язовир „Бебреш" би се оказал недостатъчен за задоволяване на първостепенните питейно-битови нужди на населението, вследствие на незаконни и нерегламентирани черпения на вода", каза Нинова.

Според нея ако тези байпаси не бъдат премахнати, не може да се планира обемът на водата, той може да се окаже недостатъчен и това да доведе до режим на водата.

Третата констатация сочи, че чрез незаконните байпаси населението се захранва с условно чиста вода, която не се пречиства през пречиствателните съоръжения, а се подава директно до потребителите като питейна вода. „Според експертите това създава риск от хигиенно-епидемиологична гледна точка, използването на тази вода създава условия за развитието на инфекциозни болести за населението", заяви Нинова.

По думите й от хората се събират не само такси за потребление на вода, но и за пречистване на водата както е било до миналата година. „Тези такси не се отчитат на „Напоителни системи" и на държавата. Къде отиват и къде потъват, само може да гадаем. Общинското ВиК, общинската администрация и кметът тровят жителите на общината с непречистена вода. На второ място, те си плащат за това, че ги тровят", отбеляза Корнелия Нинова.

Нинова е внесла питане по този казус до министъра на земеделието и храните и до министъра на здравеопазването за мерките, които ще бъдат предприети по линия на гарантиране на здравето на населението на община Ботевград.