Започва национална информационна кампания срещу контрабандата на тютюневи изделия
Секция: ИКОНОМИКА
15 Януари 2015 10:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Започва национална информационна кампания срещу контрабандата на тютюневи изделия

/КРОСС/ „Не купувай контрабанда! Вредно е за всички" е основното послание на стартиращата днес национална информационна кампания, насочена срещу контрабандата на тютюневи изделия.

Кампанията се осъществява от „Булгартабак Холдинг" АД, в партньорство с Министерството на финансите, Агенция „Митници", Национална асоциация на тютюнопроизводителите 2010 и Асоциация на производителите на ориенталски тютюни.

Нелегалната търговия с цигари включва контрабанда на цигари, предлагане и търговия с цигари без платен акциз и без бандерол, които се продават в нелицензирани обекти за търговия с тютюневи изделия. Този вид продукти се продават в нарушение на акцизното законодателство и редица други закони.

Незаконната търговия с безакцизен рязан тютюн за ръчно свиване става все по-честа алтернатива на легалните цигари.

Липсата на контрол при производството, съхранението и разпространението на незаконните цигари рефлектира в ниско качество и е реална заплаха за здравето на потребителите им.

Незаконната търговия с тютюневи продукти е сериозен проблем с множество негативни последици за всички и без съмнение трябва да бъде сред приоритетите на държавата, бизнеса, но също така и на отговорното консуматорско поведение.

Според официални данни на европейската Служба за борба с измамите (OLAF) в Европейския съюз се пренасят контрабандно над 4,7 милиарда къса цигари годишно и загубата на съюза от тази престъпна дейност надхвърля 10 млрд. евро.

Официалната статистика за България е повече от тревожна - всеки четвърти българин пуши нелегални цигари - това означава, че 400 хиляди българи пушат контрабанда, а 15 хиляди българи участват в нелегалната търговия. За последните 10 години
от нелегални цигари държавата е загубила 6 млрд. лева. Само за второто тримесечие на 2014 г. потреблението на нелегални тютюневи изделия достига до 20 %. От този висок процент държавата е претърпяла загуби в размер на около 500 млн. лева.